A Nemzeti Bűnügyi Ügynökség (NAKA) négy ellenzéki politikust is kihallgatott a Kaliňák-üggyel kapcsolatban. Jozef Rajtárt és Richard Sulíkot (mindketten SaS-es parlamenti képviselők) a B.A. Haus vállalkozás számlaforgalmával kapcsolatban kérdezték, és mint bejelentők vettek részt a kihallgatáson.

 

Az egykori igazságügyi miniszter, Daniel Lipšic (OĽaNO – NOVA) Rajtár asszisztense, Filip Rybanič elleni vádemelés miatt tett látogatást a rendőrségen. Rybanič a Tatrabanka alkalmazottjaként Robert Kaliňák belügyminiszter és Ján Počiatek ex-közlekedésügyi miniszter számláin kutakodott, majd a szerzett információkat átadta a sajtónak. A 24-éves asszisztenst banktitok megsértésével vádolják, amiért 3-8 év börtönbüntetést is kaphat. Védelmét Daniel Lipšic látja el.

 

Rajtár elmondta, hogy az ügyészség négy bejelentést tevő személyről tud, őket hívták ma be kihallgatásra. A rendőrség Rajtártól semmilyen dokumentumot nem követelt.  „Sokkal egyszerűbben is megszerezhetik. Kikérhetik például a banktól az összes átutalást.”, mondta az SaS-es képviselő.

 

 hirdetes_810x300  
Jozef Rajtár kihallgatása után. Forrás: Aktuality.sk
Jozef Rajtár kihallgatása után. Forrás: Aktuality.sk

 

Az egész ügy Rajtár szerint még csak az ellenőrzés fázisában van. „Mindenre rákérdeztek, amit a B.A. Haus-szal és Ladislav Bašternák számlaforgalmával kapcsolatban tudok”, mondta.

 

Sulík furcsán érzi magát

 

Richard Sulík saját bevallása szerint furcsán érezte magát kihallgatáson. „Az urak megkérdezték tőlem, mit mondtam a sajtótájékoztatón. Még átirat is volt nekik (a sajtótájékoztatón elhangzottakról). Meglepődtem. Politikai karrierem alatt 50 büntetőfeljelentést tettem, és még egyszer sem hívtak be azért, hogy komolyan gondolom-e és hogy nem akarom-e kiegészíteni még valamivel”, mondta az SaS elnöke.

 

Szerinte ezeket az eseteket sosem vizsgálták ki, most pedig annak ellenére behívták, hogy nem tett büntetőfeljelentést. Sulík azt is elmondta, hogy a mostani üggyel kapcsolatban semmi újat nem tudhat meg tőle a rendőrség.

 

1379609_1000x_sme_sk
Richard Sulík a múlt hétfői, Boanaparte-előtti tüntetésen. Forrás: Sme.sk

 

Honnan származnak Fico információi

 

Robert Fico korábban úgy nyilatkozott, hogy a Tatrabankától úgy tudja, Rybanič több mindenbe is belenézett, nem csak a két miniszter számlakivonataiba, de ezt később a Tatrabanka megcáfolta azzal, hogy ilyen információkat nem adott ki a miniszterelnöknek.

 

„A kormányfő információi a  a jegyzőkönyvből valók, és tudva a korábbi ügyész Bašternák-kal való kapcsolatáról nem kizárt, hogy magától Bašternáktól, szerezte az információkat“, mondta Lipšic.

 

Forrás: DennikN.sk
Forrás: Aktuality.sk

 

„Az ügyészség kiadta, hogy még a büntetőeljárás megkezdése előtt kihallgassanak minket. Ebben a szakaszban azonban a nyomozók csak a gyanúsítottakat – tehát Kaliňák és Počiatek urakat –, a károsultakat vagy a bejelentőket hallgathatják ki. De mi nem tettünk feljelentést. Az ügyész tehát ex offo utasította őket az eljárás megkezdésére“.

 

Matovič: a tisztességes rendőrök is kezdenek lázadni

 

Igor Matovič délután került sorra. Elmondása szerint a nyomozók arra voltak kíváncsiak, hogyan gondolta a Robert Fico és Robert Kaliňák lefizetésével kapcsolatos kijelentéseit, amelyeket többször is hangoztatott a mostani ügy kapcsán.

 

„Az nincs rendben, ha egy áfacsalás gyanújába keveredett személy áron alul ad el a belügyminiszternek”, mondta az (OĽaNO – NOVA) elnöke. Az ellenzéki politikus bízik abban, hogy az eddigiektől eltérően az ügy kivizsgálását megfelelően végzik majd el. „Olyan érzésem van, hogy a tisztességes rendőrök és ügyészek is kezdenek lázadni, ami reményt adhat, hogy Szlovákiát visszaszerezhetjük”, mondta Matovič

 

Aktuality.sk

Nyitókép:

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!