Nincs egyelőre elnökjelöltje a Sieťnek, pedig nemsokára, 2016. augusztus 13-án rendkívüli ülést tartanak. Radoslav Procházka jelenlegi elnök a teraz.sk szerint nem indul az elnöki posztért.

 

A találgatások szerint az elnök várhatóan valamelyik parlamenti képviselő lehet. A Sieť mostanában nincs könnyű helyzetben, a hatalmas adósságok mellett Procházkának a párton belüli ellentéteket is kezelnie kell. A pártelnököt kritizáló öt személy állítólag igyekszik megegyezni az elnökkel egy közös jelöltről, hogy megakadályozzák a párt további széthullását.

 

Még nincs hivatalos jelölt

 

 hirdetes_810x300  

Procházka ugyan még nem erősítette meg hivatalosan a döntését, azonban a párt szóvivője, Karmen Németová szerint nem zárta ki és nem is erősítette meg jelöltségét eddig, a végleges döntését pedig először párttársaival közli.

 

A lehetséges jelöltek között szerepel Cséfalvay Katalin parlamenti képviselő is,  aki azonban még nem erősítette meg jelöltségét, de más jelöltekről se nyilatkozott eddig.

 

Szóba került a közlekedési miniszter, Roman Brecely neve is. Ő azonban már nyilatkozott a lehetőségről és leszögezte, nincs olyan ambíciója, hogy a Sieť elnöke legyen.  A korábban a kérdésre, hogy pályázik-e majd az elnöki tisztségre, azt válaszolta, hogy nem kapott ilyen ajánlatot. Elmondása szerint őz az elnökség és Procházka csak arra kérte, hogy irányítsa a közlekedési minisztériumot.

 

Az összeomlás szélén

 

Nemrég Procházka leváltotta Andrej Hrnčiart, a párt alelnökét. Ezt azzal indokolta, hogy a párt szerveinek tudta nélkül szervezett meg egy olyan tárgyalást, amelyen a Smer-SD, a Most-Híd és a Sieť képviselői vettek volna részt.

 

Válaszul  a párt öt képviselője, Cséfalvay Katalin, Martin Fedor, Andrej Hrnčiar és Igor  Janckulík kiadtak egy közleményt, melyben bizalmatlanságuknak adnak hangot a párt elnökével szemben. Szerintük Procházka nem képes vezetni a pártot, és az elnök úr válasza is megerősíti, hogy az aggodalmaknak van alapja.

 

A párt, ami a márciusi választások előtt még miniszterelnököt akart adni az országnak, a Focus júniusi felmérése alapján ma már mindössze 1,4 százalékos preferenciával rendelkezik. A párt szóvivője, Karin Németová nemrég elismerte, hogy a Sieť teljes adóssága valahol 2,8 millió euró magasságában van, és most kezdte el törleszteni.

 

A Sieť  új elnökét augusztus 13-án, a nagyszombati rendkívüli ülésen választják meg.

 

teraz.sk/körkép.sk
borító: hnonline.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!