Peter Šamko ismert bíró és egykori ügyész kétségbe vonta Vasiľ Špirko ügyész megvádolásának jogosságát. Špirko felügyeli a Robert Kaliňák belügyminiszter elleni nyomozást, és hatalommal való visszaéléssel vádolták meg. A NAKA már razziát is tartott nála – számítógépét lefoglalták.

 

Šamko szerint a hatalommal való visszaélés vádjából hiányzik az indíték, mind a bűntényre, mind a más személy megkárosítására vonatkozóan. Kérdéses tehát, hogy lett volna oka a belügyminiszter elleni nyomozást felügyelő ügyésznek elkövetni azt, amivel vádolják.

 

Tüntetés a Bonaparte-lakáskomplexum előtt. Nehéz félreérteni az emberek üzenetét. Forrás: Aktuality.sk
Tüntetés a Bonaparte-lakáskomplexum előtt. Nehéz félreérteni az emberek üzenetét. Forrás: Aktuality.sk

Ez nem hatalommal való visszaélés

 

 hirdetes_810x300  

„A jogi minősítést és a jogi érvelést is főleg azért említem, mert a vádemelés indoklásában nincs semmi, amit a [vádemelést javasló] nyomozó jogi megfontolását tükrözné. Már csak ezért is kritikát érdemel a vádemelés, mivel ütközik a büntetőtörvénykönyv § 176, 2. bekezdésével.”

 

Šamko szerint Špirko semmilyen bűnt nem követett el azzal, hogy azt javasolta Vargának (szintén áfacsalással megvádolt vállalkozó), hogy a büntetőfeljelentést hozzák nyilvánosságra. „Ezt egyetlen törvény sem tiltja. Mivel Varga és ügyvédje a nyilvánosságra hozatalt – saját bevallásuk szerint – elutasította, lényegében nem történt semmi [illegális]”.

 

Šamko így folytatja érvelését:

„A fentiekből az következik, hogy az esetleges, köztisztviselő részéről elkövetett szándékos törvénysértés nem minősül köztisztviselő által elkövetett hatalommal való visszaélés bűntettének (…)”

 

cosa-nostra-slovacca_etrend_sk
A belügyminisztert többször is érte az a vád, hogy a rendőrséget és NAKA-t is saját céljaira használja. Forrás: eTrend.sk

 

Ellenzék: politikai indíttatású a feljelentés

 

Špirko megvádolása az ellenzék szerint az ügyész eltávolítását szolgálja. Daniel Lipšic (NOVA) állítja, hogy mindez összefüggésbe van korábbi esetekkel, mikor szintén a Smer-SD képviselői keveredtek gyanúba, és amelyeknél a nyomozókat megfélemlítették, leváltották vagy bevádolták.

 

HNonline.sk

Nyitókép: Sme.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!