Ma, szeptember 6-án folytatódnak a parlamenti ülések a képviselők nyári szünete után. A mai programban 84 javaslatról fognak tárgyalni honatyák, de a nap egyik legérdekesebb pontja az lesz, amikor az ellenzék az ülés utolsó programpontjaként megpróbálja leváltani Robert Fico kormányfőt.

 

A kerékpáros „alkoholtörvény”

 

A parlament megtárgyalja majd azt a Most-Hidas törvényjavaslatot, amely szerint a kerékpárosok lakott területen és a kerékpárutakon kis mennyiségű alkohol elfogyasztása után is közlekedhetnének. A javaslat célja, hogy a törvényileg előírt zéró tolerancia megváltozzon a biciklisták körében. Olyan alkoholmennyiség mellett engedélyeznék a kerékpározást, amely nem növeli a kockázatát bármilyen balesetnek és a kerékpározó nem tenne kárt önnön és polgártársai életében.

 

 hirdetes_300x300  

Postafiók-cégek elleni törvény

 

 

Lucia Žitňanská igazságügyi miniszter reformcsomagját képező törvényjavaslat célja, hogy átláthatóbbá tegye a közpénzek kezelését. A javaslat előírná a közszférában szereplő cégek kötelező regisztrációját és csak akkor kereskedhetnek majd az állammal, ha a végső haszonélvezőig felfedik tulajdonosi hátterüket.

 

Robert Fico kormányfő szerint a törvény célja az, hogy áttekintsék az állammal üzletelő társaságok haszonélvezőit, ezért is számít egy nagyon kemény és hatékony törvénynek a postafiók-cégek ellen a kormányfő szerint.

 

Terítékre kerül a házszabály-módosítás

 

A szeptemberi ülésen tárgyalni fognak az Andrej Danko által előkészített házszabály-módosításról is, amely jelentősen szigorítaná a parlamenti rendet. A módosítás betiltaná a transzparensek, szórólapok és telefonok használatát, nem lehetne fényképeket és videót készíteni.

 

Érdekesség, hogy a felszólalásra kapott időt is megnyirbálnák, a frakció által megbízott képviselő 30 percet kapna, a többiek 20-at. Natália Blahová SaS-es képviselőnő és az egész ellenzék is kifogásolja viszont, hogy a kormányt és a parlament vezetését nem érintené.  A módosítások szerinte lerombolják a parlamenti demokráciát és igazságtalannak tartja, hogy a kormánytagok korlátlan terjedelemben szólalhatnak fel.

 

Csökkenő matricabírság

 

A parlament tárgyal majd arról a javaslatról is, amely csökkentené az autópályát matrica nélkül használók bírságát 300-ról 150 euróra. A jelenlegi szabályozás szerint minden nap bírságot kap az, aki matrica nélkül közlekedett, a módosítás értelmében ezt csak havi egyszer kellene befizetni a jövőben.

 

A kormányfő leváltása

 

Az SaS és az OĽANO-NOVA ellenzéki pártok ma megkísérlik leváltani Robert Fico kormányfőt. Az eredetileg júliusra tervezett ülést Andrej Danko házelnök halasztotta a szeptemberi ülés végére. Akkor nem tetszett neki OĽaNO vezetőjének Igor Matovičnak az öltözéke és transzparense, amellyel megjelent az ülésteremben. Az ellenzék Robert Kaliňák belügyminiszter távozását is szeretné elérni, akit  Ladislav Bašternák vállalkozóval került eddig tisztázatlan üzleti kapcsolatba.

 

webnoviny.sk, teraz.sk
borítókép: idnes.cz

 

 

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!