Daniel Lipšic ma bejelentette, hogy lemond képviselői mandátumáról. Mindezt azután, hogy hétfő este egy kocsmából hazafelé tartó 72 éves ittas nyugdíjas fekete ruhában, mindenféle fényvisszaverő elem nélkül autója elé lépett. Lipšic már nem tudta elkerülni az ütközést, az illető kórházba szállítás után meghalt. Szörnyű tragédia, mely bármelyikünkkel megtörténhet, akár már holnap. Lipšic a szlovák politikai kultúrában szokatlan módon vállalta a felelősséget és lemondott mandátumáról.

 

A Harvardon végzett volt belügyminiszter nem akárki. A parlament egyik, ha nem elsőszámú jogi csillaga, az ellenzék legfelkészültebb politikusa. Azon kevesek egyike, akitől az oligarchiamaffia, a gátlástalan, erkölcs és vélemény nélküli politikai szavazógépek is tartottak.

 

Pezsgőbontás a Bonaparteban

 

 hirdetes_810x300  

Egészen mostanáig. Többségük most már fellélegezhet. A Bonaparte többszázezres luxuslakásában politikai ellenfelei bizonyára pezsgőt ezekben ünnepelnek. A parlamentben immár nyugtuk lesz tőle.

 

lipsic_kiraly

 

Lipšic döntése ugyanakkor jól illusztrálja a jóérzésű, gerinces, megalkuvást elutasító választópolgár kilátástalanságát. A jelenlegi helyzet látszólag a teljes zsákutca számukra, melyből nehéz lesz kilábalni.

 

A fő probléma ugyanis az, hogy a tisztességes – nevezzük jobboldali – választópolgár és média jóval kritikusabb saját képviselőivel szemben, mint egy Smeres, SNS-es vagy Mostos oldal a sajátjaival. Ugyanúgy, a nevezzük jobboldali politikusok is kritikusabbak önmagukkal szemben, mint a Kaliňák, Bugár, Danko vagy Fico-félék.

 

Csakhogy míg az egyik oldal Lipšichez, Radičovához, Miklošhoz vagy éppen Dzurindához hasonlóan egymás után önkritikát gyakorol és önszántából távozik, a másik oldal a legnyilvánvalóbb korrupciós ügyeket is simán túléli. Fapofával. Mert megteheti.

 

Marad a középszerűség

 

Az eredmény viszont az, hogy a politikában kevés kivételtől eltekintve szinte csak a középszerűség marad.

 

lipsic_kiraly2

 

Lipšic esete ahhoz hasonlítható, amikor az Eb-döntő első félidejében a portugálok kulcsjátékosa, Cristiano Ronaldo sérülés miatt könnyek közepette cserére kényszerült. Ha az oligarchamaffia tagjainak Igor Matovičot is sikerül kilőniük (minden esélyük megvan rá), az olyan lesz, mintha a portugál szövetségi kapitányt is felküldték volna a lelátóra. Miközben az ellenfél játékosaira, szabálytalankodjanak akármennyit is, nem vonatkozik a piros lap.

 

Egyes, a politikát felszínesen követők kalapot emelve, elismeréssel adóznak Lipšic döntése előtt és helyeslik döntését. Csakhogy a helyzet az, hogy lassan így nem marad senki az ellenzéki oldalon, akitől az oligarchiamaffia tartana. Annak minden következményével együtt ránk nézve

 

A tisztességes választópolgárok számára marad a reménykedés, hogy hátha. Elvégre végül a portugálok is győztek, Cristiano nélkül is.

 

Király Zsolt

 

További ajánlott írásunk:

  1. Király Zsolt régebbi interjúja Daniel Lipšiccel

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!