A szlovák köztévé nemrég riportot készített a kislomnici (Lomnička) romákkal, akik elmondták, hogy Stanislav Kubánek smeres képviselő és Ladislav Chudík smeres megyeelnök cigarettáért cserébe vásárolta meg szavazatukat. Mindkét politikus tagadta a vádakat, a rendőrség azonban eljárást indított – írja a DennikN.sk.

 

Az eredmény? Ahogy Szlovákiában lenni szokott, vádat nem a két politikus ellen emeltek, hanem az öt roma ellen, akik elismerték a szavazatvásárlást. A két smeres képviselő a községben még Robert Ficot is maga mögé utasította a választásokkor.

 

A nyomozás befejeztével Tibor Gašpar országos rendőrfőkapitány azt nyilatkozta, hogy „nem történt törvényszegés”.

 

 hirdetes_300x300  

A szavazatvásárlást beismerő romák azóta visszavonták kijelentéseiket, és négy közülük vádalkut kötött a „hamis tanúvallomás” kapcsán.

 

„Tekintettel arra, hogy ebben az esetben bűncselekmény elkövetésének gyanúja áll fenn, a kormánybiztosi hivatalnak nincs felhatalmazása sem jogköre az ilyen esetek kivizsgálásához, természetesen a büntetőjogi felelősségrevonás lefolytatására sem. A hivatal ugyanakkor kész együttműködni, ha arra a nyomozóhatóságok felkérik. Az esetet nem csak én fogom figyelemmel követni, de regionális munkatársaim is, akik meglátogatják majd Kislomnicot”

 

Mondta Ravasz Ábel romaügyi kormánybiztos, a Most-Híd újdonsült alelnöke, aki nem sokat tudott elmondani az üggyel kapcsolatban, habár pártja koalíciós partnerének két képviselője keveredett gyanúba.

 

img_4142-690x518_dennikn_sk
A képen Stanislav Kubánek és Ladislav Chudík. Forrás: DennikN.sk

 

Rejtély, miért találták volna ki

 

Az RTVS egy másik kapcsolódó riportjában az ügy egyik tanúja, egy roma nő arról beszélt, hogy nem pénzt, hanem főleg cigarettát, esetleg alkoholt és élelmiszert adtak a romáknak szavazatukért cserébe.

 

Gašpar rendőrfőkapitány persze azt állítja, ha új tanúk kerülnek elő, az ügyet újra megnyitják a hatóságok. Szerinte a rendőrség azzal is foglalkozott, nem gyakorolt-e nyomást valaki a romákra.

 

„Az ügy ilyen mélységű és részletességű ismeretére nincs kapacitásom. Feltételezem, az alapján, ahogy informáltak, hogy a nyomozók ezt a lehetőséget is megvizsgálták”

 

A rendőrség első embere (akit a hatályos jogszabályok szerint a belügyminiszter indoklás nélkül leválthat) nem tudott arra az újságírói kérdésre választ adni, hogy ha nem történt törvényszegés, miért találhatták ki a romák a megvesztegetést.

 

„Azért vagyok itt, hogy a rendőrséget és ne egy politikai álláspontot képviseljek, és a [nyomozati] jegyzőkönyből indultam ki. A jegyzőköny felülvizsgálatára az ügyész jogosult”

 

mondta Gašpar.

 

o_php8oeg3z_info_sk
Aki szerint nincs törvényszegés, de nincs kapacitása mélységeiben megismerni az ügyet. A képen Tibor Gašpar országos rendőrfőkapitány. Forrás: Info.sk

 

A Smer szerint nincs okuk lépni

 

A Smer nem látja okát annak, hogy számon kérje a történteket az érintett párttagokon.

 

„Az ellenzék bizonyára már elindította a [megyei] választások előtt kampányt, és nem először [teszi ezt] egy kitalált esettel, amit a rendőrség, mint valótlanságot, hivatalosan már lezárt. A Smer egy ilyen tisztességtelen játékba nem hajlandó belerángatni magát, és a jelöltek a választókat a programjukkal fogják megszólítani”

 

 

Körkép.sk

Nyitókép: Aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!