Nem is lehetett volna szimbolikusabb helyet választani a Kereszténydemokrata Mozgalom gazdaprogramjának hétfői bemutatásához, mint a Régi Vásárcsarnok épülete Pozsonyban.

 

Szombatonként itt ugyanis őstermelői piac van, ahol a helyi kistermelők a megtermelt portékáikat eladhatják.

 

„Bár minden tisztelet a szervezőké, és jól is csinálják, az egész mégis lehetne jóval nagyobb. Valaha itt naponta piac volt, óriási nyüzsgéssel. Hogy manapság ilyen időket élünk, az a szlovák mezőgazdaság rendszerszintű problémáiról is árulkodik,“

 

fogalmazott a KDH elnöke.

 

 hirdetes_810x300  

Alojz Hlina pártja november 28-án mezőgazdasági politikájának filozófiáját és sarkalatos pontjait jött bemutatni, a gazdaprogram láthatóan a KDH jövőbeli programjának fontos részét fogja képezni.

 

gazdakonferencia2
A Gazdakonferencia egyik panelbeszélgetése. Kép: Körkép.sk

 

Ezt volt hivatott nyomatékosítani az egész rendezvény, mely Gazdakonferencia néven egész napos programot kínált. Szakmai előadásokkal, kerekasztal beszélgetésekkel, élménybeszámolókkal. Minden a szakma, meghívott politikusok, kistermelők, mezőgazdászok aktív jelenléte mellett.

 

Külön előadása volt a szlovák és a cseh mezőgazdasági miniszternek és Simon Zsolt korábbi miniszternek is.

 

A növénytermelők és az állattartók védelme, a telek spekulánsok kiszorítása, tisztességes feltételek biztosítása, a helyi termékek fogyasztásának népszerűsítése. Ezek voltak a legtöbbet ragozott fogalmak.

 

Alojz Hlina 5 pontban foglalta össze a KFH gazdaprogramjának részleteit:

 

1. Amennyiben a Lidl erősebb, mint a mezőgazdasági minisztérium, az a szlovák agrárágazat gyengeségét mutatja. Brit példára ezért a KDH javaslatot tesz olyan állami hivatal, nevezzük ombudsmannak, létrehozására, mely a hipermarketek beszállítóinak érdekvédelmét lesz hivatott ellátni.

 

2. További javaslat az ún. gazdapiac létrehozása, melynek célja, hogy a termelők és tenyésztők kedvezőbb adózási feltételek mellett tudják eladni mindazt, amit megtermeltek. Ennek érdekében adóliszensz illetve harmadik áfa-díj bevezetését tervezik a mezőgazdasági termékekre az ágazat támogatása érdekében

 

3. A KDH a mezőgazdasági területeket bérlők rendszerét is átgondolná annak érdekében, hogy a földterület „nyomás alá“ kerüljön. A párt különböző feltételekhez kötné a mezőgazdasági területet bérlését annak érdekében, hogy dinamikusabbá váljon a rendszer.

 

Ilyen feltétel lehet például a munkahelyteremtés. Mint munkaverzióként elhangzott, 20 hektár után egy ember, 200 hektár után tíz ember alkalmazása lenne kötelező azok számára, akik állami mezőgazdasági területet bérelnek. Az állam egyúttal ellenőrizné azt is, hogy az illető mennyi adót és járulékot fizetett be az alkalmazottai után. Mindez azért, hogy a jelenlegi zárt és meglehetősen passzív kör kinyíljon. Amennyiben a bérlő évek óta nem mutat ki semmilyen hasznot a földterület után, a KDH azt szeretné, ha fel lehetne bontani a bérleti szerződéseket lehetővé téve ezzel másoknak, hogy aktív tevékenységet folytasson a területen.

 

4. További terület a farmerek státusának és társadalmi megbecsülésének javítása.

 

5. Végezetül a hazai élelmiszer fogyasztásához való jog bevezetése. A KDH ennek érdekében definiálná, hol teszi lehetővé az európai jogrend a hazai termékek fogyasztásának népszerűsítését a például Ausztriában tapasztalható lokálpatriotizmus mintájára. Az iskolai tananyagban szükséges változásokról is szó esett annak érdekében, hogy a mai fiatalok tudatosítsák, hogy a burgonya nem a Tescóban terem, és hogy miért jó mindenkinek, ha a helyi termelőtől vásárol.

 

A legutóbbi parlamenti választásokon a szlovák törvényhozásból kiesett KDH választási veresége után új elnököt választott. Alojz Hlinának az elmúlt hónapokban sikerült konszolidálnia a pártot, a KDH-t az utóbbi időben a felmérések rendre 6 százalék körül mérik.

 

gazdaprogram3
Alojz Hlina. Kép: Körkép.sk

 

A párt hétvégi kongresszusán új stratégiai dokumentumot fogadott el és módosította alapszabályát is annak érdekében, hogy ütőképesebb, aktívabb politizálást folytathasson.

 

Alojz Hlina maga is mezőgazdász, Pozsony melletti biofarmján többek között állattartással és növénytermesztéssel is foglalkozik.

 

Az agrárágazat az utóbbi időben az egyik olyan téma volt Szlovákiában, melynek nem volt igazán gazdája. Érdemes lesz figyelni, hogy a KDH aktív jelenléte az ágazatban mennyire kavarja fel a hosszú ideje tapasztalható állóvizet.

 

Ahogy a konferencián is elhangzott, mezőgazdaság volt, van és lesz is. Minden egyes előremutató ötlet, javaslat segíthet a hazai mezőgazdaságon.

 

Körkép.sk/KZS

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!