Az elmúlt napok egyik fontos magyar érdekeltségű híre volt, – bár a felvidéki magyar sajtó nem számolt be róla -, hogy  a regionális oktatásügy januártól átkerül a kormányhivatal jogkörébe.

 

„Az államnak kell megmondania, milyen struktúrában és milyen középiskolákra van szükség az egyes megyékben. Az állam feladata lesz kommunikálni a megyékkel és világosan definiálni az országos oktatásügyi stratégián belül, mire van szüksége Szlovákiának “

 

– nyilatkozta Robert Fico szerdán a megyefőnökökkel való találkozója után. A kormányfő szerint központosított szervezésű rendszerre van szükség.

 

Újabb magyar térvesztés

 hirdetes_300x300  

 

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a régiófejlesztés 2017. január elsejétől a kormányhivatal, pontosabban az ott újonnan felállítandó osztály kezébe. Ez fog a későbbiekben foglalkozni a középiskolákkal is.

 

A regionális oktatásügy jogköre eddig az oktatási minisztérium, pontosabban annak Most-Hidas államtitkára, Peter Krajňák alá tartozott. Ez kerül most át a kormányhivatalhoz. Anélkül, hogy maga Krajňák vagy a Most-Híd az átszervezést bárhogy is kommentálta volna.

 

Idén májusban az államtitkár még arról számolt be a sajtóban, hogy a minisztérium új belső szervezeti egysége alapján ő felel a regionális iskolahálózatért, tehát az óvodákért, az alap- és a középiskolákért. Alig hét hónap után mozgástere láthatóan csökkent.

 

Regionális oktatásügy – a Most-Híd egyik állandó témája

 

A minisztérium szervezeti felépítése értelmében eddig a nemzetiségi osztály is a regionális oktatásügyi főosztály alá tartozott. Az osztályt, – melyet teljes szervezettséggel egyébként száz nap alatt sem sikerült az államtitkárnak felállítania (korábbi cikkünk erről itt) – , Prékop Mária (Most-Híd) vezeti, aki korábban a rozsnyói Óvoda, Fábry Zoltán Alapiskola és Szakközépiskola igazgatója volt.

 

Kérdés, hogy az átrendeződés milyen hatással lesz a nemzetiségi osztály működésére, mely mediális szempontból a vegyespárt egyik gyakori témája volt.

 

regionalis-oktatasugy
Az oktatásügyi minisztérium regionális oktatásügyi főosztályának felépítése. Kép: minedu.sk

 

A Körkép.sk felteszi kérdéseit az érintetteknek annál is inkább, mivel a magyar középiskolai oktatást is befolyásoló döntés született.

 

Ajánlott írásunk: Magyarok az államigazgatásban – Ennek nagy bukta lehet a vége

 

Mondanunk sem kell, hogy szélesebb összefüggédeseiben a regionális oktatás szorosan összefügg az agyanyelvi oktatás fontosságával, a tanmenettel és a kisebbség történelmének tanításával, az óraszámok, vagy éppen az emelt normatív támogatás kérdésével. A Szlovákiai Magyar Pedagógus Szövetség az elmúlt hónapokban több alkalommal rámutatott ezekre a nyitott kérdésekre.

 

krajnak_prekop2

Az óraszámokkal és a történelem-oktatással kapcsolatos felvetésekről Peter Krajňák a következőket mondta még idén áprilisban az Új Szónak: „Ez egy nehéz témakör, és nem lesz egyszerű eldönteni, mely órák kárára valósuljon meg a módosítás. De meggyőződésem, hogy amint a nemzetiségi főosztályon munkába lépnek a magyar szakemberek, találunk megoldást erre a kérdésre is.”

 

Mi lesz a magyar középiskolákkal?

 

A középiskolák hálózatának racionalizációja a közeljövő egyik eldöntendő kérdése. Államtitkári és osztályvezetői szinten a Most-Híd eddig igyekezett azt a látszatot kelteni, hogy ő a szakterület gazdája. Kérdés, mennyiben változik mindez a későbbiekben.

 

Mint ismert, november közepén derült ki, hogy  régiófejlesztéssel kapcsolatos koordinációs feladatokat kivették a közlekedésügyi tárcát formálisan vezető Érsek Árpád kezéből. Alig egy héttel később azt is megtudtuk, hogy a regionális oktatásügy átvételével Most-Híd államtitkárának portfólióját is karcsúsították.

 

A magyar-magyar pérbeszéden sem tárgyalták

 

Sokatmondó, hogy úgy ahogy Érsek sem bánta, sőt, egyenesen dicsérte a döntést, Peter Krajňák, a Most-Híd oktatásügyi államtitkára is csendben tűrte hivatalának tovább eljelentéktelenítését.

 

A regionális oktatásügy kormányhivatalhoz való átvitele egyébként nem került szóba a november 21-i magyar-magyar párbeszéden sem, melynek kiemelt témája épp a nemzetiségi oktatásügy kérdése volt.

 

Király Zsolt

 

Képek: Peter Krajňák és Prékop Mária (Forrás: minedu.sk)

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!