Egyre népszerűbbek a radikális pártok a fiatalok körében. Amint arról tegnap beszámoltunk, a Társadalmi Kérdések Intézete (IVO) legfrissebb kutatása szerint előretörőben vannak a radikális és a liberális pártok a 40 évesnél fiatalabbak körében Szlovákiában. Mégpedig a magukat „standard pártoknak” nevező kormánypártok rovására.

 

A kutatásból az is kiderül, hogy a Most-Híd népszerűsége 1,3 százalékpontot gyengült a fiatalabb korosztály körében. Az IVO szerint a vegyespárt 40 év alatti választói az interneten böngészve egyetlen, az intézet által felsorolt és a Most-Híd által preferált témára sem fordítanak különös figyelmet (korrupció, emberi jogok, migráció, külpolitika), mindegyiknél átlagos érdeklődést mutatott ki az elemzés.

 

Forrás: ivo.sk
Forrás: ivo.sk

 

Ugyanez igaz az MKP-ra is, azzal a különbséggel, hogy a Magyar Közösség Pártja nem veszített támogatottságából a fiatalabb korosztály körében. Igaz, az MKP választói bázisa inkább az idősebb korosztály.

 hirdetes_810x300  

 

Azt is érdemes megjegyezni, hogy a böngészési témák megválasztásánál az IVO által kínált válaszlehetőségek között nem szerepelt a kisebbségi kérdés, sem a helyi, vagy regionális politika.

Forrás: ivo.sk
Forrás: ivo.sk

 

Hová tűntek a Most-Híd választói?

 

Amikor Bugár Béla a választások után a kormányra lépést próbálta magyarázni, azzal indokolta pártjának a vártnál gyengébb szereplését, hogy az SaS és az OĽaNO-NOVA negatív kampánya miatt elfordultak a szavazók a jobboldali standard pártoktól, elsősorban a KDH-tól és a Most-Hídtól.

 

A választásokon azonban a Most-Híd a KDH-val együtt 5 százalékpontot veszítetett a közvélemény-kutatásokhoz képest, miközben a két ellenzéki párt (Az SaS és az OĹaNO – NOVA) összesen 11,5 százalékponttal jobb eredménnyel jutott be a törvényhozásba, mint amit az ügynökségek megjósoltak.

 

Az MKP és a Most-Híd népszerűsége. Az MKP trendje alacsonyabbról indul, de erőteljesebb. (Március* – a választások eredménye – a szerk. megj.) Forrás: Focus Research, Grafikon: Körkép.sk

 

Az azóta eltelt hónapok pártpreferenciái sem igazolják Bugár állítását, mivel Sulíkék népszerűsége egyáltalán nem igazodik az amúgy jórészt stagnáló Most-Híd grafikonjához (ha egymástól lopnák a szavazatokat, a két párt grafikonja tükörképe lenne egymásnak – mint a SMER, SNS, Kotleba esetén, lásd lejjebb).

 

A Most-Híd választói passzívabbak lettek


A Most-Híd népszerűsége a Focus közvélemény-kutatásainál többnyire akkor zuhan vissza, amikor magasabb részvételt becsül az ügynökség. Vagyis, ha választói nem is pártoltak át máshova, kevésbé mozgósíthatóak a kormányalakítás tapasztalatai után.

 

(Március* – a választások eredménye – a szerk. megj.) Forrás: Focus Research, Grafikon: Körkép.sk

 

A SMER példája

 

Kérdés, hogy a vegyespárt visszaeséséből ki húz majd hasznot. Ezt nehéz megjósolni, a Smer esete is megmutatta, hogy a szavazóbázis lemorzsolódásának iránya nem annyira egyértelmű.

 

A DennikN által bemutatott Focus-felmérés szerint a Smertől elfordult választók (a választásokon 28,28 százalékkal jutott be a parlamentbe, a legutóbbi felmérés 23,3 százalékot mutat) fele ma már az SNS-re szavazna. Ez a Szlovák Nemzeti Párt preferenciáján is meglátszik.

 

A Smertől elpártoló választók negyede Kotlebáéknál köt ki, minden hetedik választó pedig a Boris Kollár-féle Sme rodinára adná le voksát.

 

partpref_smer_sns_lsns_sme_rodina
Forrás: DennikN.sk

 

Körkép.sk/KL

Nyitókép: tvnoviny.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!