Robert Fico miniszterelnök a múlt hétvégén Prágában vett részt az Európai Szocialisták Pártja konferenciáján, ahol a kontinens szocialista mozgalmainak politikai gyakorlata is szóba került. A szlovák kormányfő még mindig amolyan fekete báránynak számít köztük, korábban egyszer már kizárták a Smert, amiért „a szélsőjobbos és romaellenes” (nem mellesleg magyarellenes) SNS-szel lépett koalícióra 2006-ban.

 

A szlovák kormányfő – bár pártja nemrég fogadta el új szocialista irányultságú programját – nem éppen a szocialista politikusok mintapéldánya – írja elemzésében a bne Intellinews. Többek között azért is, mert a főirányú baloldali politika által előnyben részesített uniós migrációs politikát és persze Brüsszelt is többször kritizálta.

 

„Kedves barátaim! Nem tudom, mi történik itt. A hangulat itt olyan, mint egy temetésen”

 

Kezdte beszédét a szlovák kormányfő, aki nehezményezi, hogy európai kollégái nem értékelik kellőképp politikai sikereit.

 hirdetes_300x300  

 

A kirakatszocialista

 

Fico védelmébe vette második kormányának populista intézkedéseit, mint az ingyenes vonatjegyeket. Szerinte az európai szocialisták elfelejtettek a választók mindennapi „kenyér és vaj” típusú problémáival foglalkozni, ezért vesztették el a szavazóbázisuk magját alkotó munkásosztály egy részének támogatását.

 

Fico szerint a külföldi offshore cégek tevékenysége, mint a Panama Papers dokumentumai által is leleplezett esetek (alacsony bérszint fenntartása, túlkínálat, helyi, regionális konkurencia ellehetetlenítése, gazdasági eredmény külföldre vezetése), is dühíti az embereket a migránsválságon és az EU tehetetlenségén kívül, ezért ha ezekre a gazdasági intézkedésekre fókuszálnak a szocialista pártok, akkor

 

„a baloldal visszaszerezheti hatalmát”

 

Ez az elképzelés azonban teljesen nélkülözi a gazdaság fejlesztésével kapcsolatos célkitűzéseket.

 

„A szociáldemokratáknak sokkal aktívabbnak kell lenniük, a problémákra kell összpontosítaniuk”

 

Fico átvenné a szélsőséges és rendszerellenes pártok módszereit

 

Az Intellinews utal egyik korábbi cikkére is, amelyben annak lehetőségéről ír, hogy Fico jövőre lemond. A kelet-európai régiós hírportál szerint ha ez bekövetkezik, azt a Smer aligha éli túl.

 

Fico arról is beszélt, hogy a PES-nek foglalkoznia kell azokkal a félelmekkel, amelyek a populizmust táplálják , ahelyett, hogy a konfrontálódna vagy figyelmen kívül hagyná konzervatív ellenfeleit, át kéne vennie azok egyes módszereit.

 

Nacionalista baloldal?

 

A régiós hírportál azt írja: a szlovák kormányfő támadást indított a politikai korrektség ellen. Ez magyarul a vallási, etnikai, kulturális más alapon történő megkülönböztetés térnyerését jelenti

 

„Folyton el kell harapnom a nyelvemet a politikai korrektség miatt. (…) Ellenfeleink politikai inkorrektséget használnak, hogy pontokat szerezzenek. Azt mondják, amit az emberek hallani akarnak. (…) Ha lemondunk a politikai korrektségről s ugyanolyan nyitottak leszünk, mint az ellenfeleink, nem veszíthetünk”

 

„Le a politikai korrektséggel”

 

mondta a Fico, akinek ez az álláspontja elvileg igencsak kényelmetlen lehet a Most-Hídnak, ami jobbközép polgári pártnak állítja be magát, és amely épp azzal indokolta koalícióra lépését a Smerrel és az SNS-szel, hogy elkerülje a szélsőséges és rendszerellenes pártok erősödését.

 

A Smertől korábban sem volt idegen az etnikai megkülönböztetés és a szlovák nacionalista felhang (Hedvig-ügy, tankönyvek, stb.).

 

 

Körkép.sk

Nyitókép: hnonline.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!