A radikális ĽSNS-nek, a parlamenten kívüli KDH-nak és a kormánykoalícióban lévő Most-Hídnak van a legkisebb esélye arra, hogy a jövőben képes lesz megszólítani a választókat – derül ki a SME által megrendelt Focus-felmérésből.

 

A közvélemény-kutató ügynökség a pártok preferenciáinak teljes potenciálját próbálta meghatározni. Számításba vették azokat a szavazókat, akik egyértelműen az adott pártra adnák a voksukat. Emellett azokat, akik ha lenne ilyen lehetőség, akkor második szavazatként választanák őket és azokat is, akik „nem zárják ki”, hogy az illető pártra szavaznának.

 

Koalícióban, népszerűtlenül

 

 hirdetes_810x300  

A felmérésből kiderült, hogy a Most-Híd csupán a megkérdezettek 15 százalékánál számíthatna szavazatokra, ami viszonylag alacsony arány és a harmadik leggyengébb eredményt jelenti.

 

A Focus értékelése szerint a koalícióba történő belépés okozza az alacsony választási potenciált, és lényegében már a választások előtt sem rendelkezett jelentősen nagyobb preferenciákkal.

 

A legnagyobb kormánypárt, a Smer azt állítja, hogy a Most-Híd gyenge eredményeinek hátterében nem Bugár Béla személye áll. Szokásához híven az ellenzéket nevezte meg bűnösnek: „Az ellenzék és a sajtó ellenkampánya áll a háttérben”

 

A negatív tendenciát Bugár Béla és pártja is érzi. Októberben több ezer levelet küldött szét Dél-Szlovákiában, hogy megmagyarázza, miért lépett koalícióra a Smerrel és az SNS-szel. Pártja népszerűségét a kormányprogramba foglalt prioritásokkal próbálja növelni.

 

SNS és SaS párharc?

 

Kotlebáék választási potenciálja a Focus-felmérés szerint alig 14 százalék körül mozog. Peter Schutz szerint Marián Kotleba és pártja jelentőségét ma túlbecsülik Szlovákiában – például azért, mert nem használta ki aktívan a parlamentbe jutását úgy, ahogy azt a Jobbik tette Magyarországon.

 

Ugyanakkor a háttérben az is állhat, hogy az ĽSNS esetében szigorúbb a vagy-vagy feltétel. Vagyis magasabb azok aránya, akik egyáltalán nem hajlandóak rájuk szavazni.

 

A legalacsonyabb választási potenciállal a Focus szerint a KDH rendelkezik, amelynek újra ki kell érdemelnie a választók bizalmát.

 

A legnagyobb választási potenciáljabugyanakkor az SNS -nem van, a választók csaknem egyharmada el tudja képzelni, hogy Andrej Danko pártjára szavazzon.

 

Danko a közelmúltig többször jelét adta annak, hogy hajlandó lenne elvállalni a kormányfői pozíciót. Legutóbb ahhoz a feltételhez kötötte, hogy az SNS megnyerje a választásokat. Az SNS után a második legerősebb potenciállal az SaS rendelkezik, 27 százalékkal, így könnyen lehet, hogy a jövőben a szlovák nemzetiek és a liberálisok között dől majd el a következő kormány összetétele.

 

Sme.sk

Nyitókép: Aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!