Robert Fico kormányfő tegnapi sajtótájékoztatóján újra kijelentette, hogy az elektromos áram és a gáz ára nem fog emelkedni, és hogy az Árszabályozási Hivatal (ÚRSO) a 2016-os szintre csökkenti vissza az energiaszámlák fix, ún. rendszerüzemeltetési díját. Az árak helyreállításáról az ÚRSO új árszabályozási rendeletet adott ki.

 

A hivatal tavalyi döntésével nem az elektromos áram árát növelte, hanem a rendszerüzemeltetési díjat, melyet az egyes fogyasztók főbiztosítékának teljesítményéből határoznak meg. Az intézkedés már amiatt is sántított, hogy az áram piaci ára hosszú ideje csökken, így nem volt különösebb oka az áremelésnek.

 

„Az elektromos áram esetében a biztosítékokra kivetett illetékekről, a gáz esetében a fix és a mozgó költségek közti arányról volt szó. Az eredmény az lett, hogy az előlegszámlák nagysága jelentősen emelkedett, annak ellenére, hogy a gáz és az áram ára csökkent [a piacon]. Ez a probléma a villanyáram esetében csak a Közép-szlovákiai Energetika esetében mutatkozott meg”

 

mondta a kormányfő még a múlt héten, a botrány kipattanásakor.

 hirdetes_810x300  

 

A rendeszerüzemeltetési díj alakulása 2005- és 2016 között. Forrás: faccebook/INESS

 

Az intézkedést elsősorban a Közép-szlovákiai Energetika állami vállalat építette be áraiba, aminek következtében több magyar lakta várost is jelentős költségnövekedés terhelte volna (akár 8-szoros drágulás is). Ugyanezt a fix díjat az ÚRSO a gáz esetében is megemelte, ami már nem csak Közép-Szlovákiát, de az egész országot érintette.

 

A kormány először hivatalosan is kifejezte „határozott politikai nemtetszését”, majd gyakorlatilag törvényi úton kötelezték az Árszabályozási Hivatalt a döntés visszavonására.

 

„Megszűnik tehát az a határozat, amit elfogadtak, és ami alapján emelkedett a gáz [és az áram] árának fix költsége, amire nincs semmi okuk, mert az elektromos áram és a gáz ára sem emelkedett.”

 

Mondta Robert Fico a sajtótájékoztatón. Arra a kérdésre, hogy az ÚRSO igazgatóját, Jozef Holjenčíkot elmozdítják-e hivatalából azt felelte, hogy ez egy „politikailag nyitott kérdés”.

 

Nem egészen igaz az, hogy az új rendelettel visszavonták a tavaly hozott döntést. A fix és a változó költségek közötti arányok megváltoztatását ugyanis megtartották, a kormányfő felszólítására csupán úgy módosították, hogy a tavalyi árszínvonalat tartsák be.

 

Vannak kényelmetlen kérdések

 

Igor Matovič (OĽaNO-NOVA) ellenzéki képviselő tegnap sajtótájékoztatóján arra hívta fel a figyelmet, hogy a a ZSE, VSE és az SSE vállalatok felügyelőtanácsában Andrej Danko (SNS) emberei ülnek. A Kelet-szlovákiai Energetika felügyelőtanácsának élén például az a Ján Dorkin ül, aki Matovič szerint segített megúszni egy csődügyet, melynek során Danko privatizált, tönkretett, majd 200 embernek nem fizette ki jogos bérét.

 

 

 

Az INESS intézet arra hívja fel a figyelmet, hogy a mostani botrány tárgyát képező rendszerüzemeltetési díj arra szolgál, hogy azt megújuló energiaforrásokra és a hazai szénbányák támogatására fordítsák. Az ÚRSO első magyarázatában a jelentős áremelkedést a megújuló energiaforrásokkal indokolta, de különös módon a szén-dotációkat meg sem említette. Az idei évben ez utóbbiak nagyságáról nem is lehet tudni semmit, mert üzleti titokra hivatkozva nem tették elérhetővé a nyilvánosság számára.

 

 

Körkép.sk, Teraz.sk

Nyitókép: aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!