Talán már soha nem kapunk választ arra a kérdésre, hogy mi is történt a szlovák EU-elnökség logójának bemutatása kapcsán megrendezett esemény hátterében.

 

Kotleba embere besegített

 

A rendezvény megszervezésének gazdaságosságával kapcsolatos kételyekre a külügyi tárca egykori alkalmazottja, Zuzana Hlávková mutatott rá. A gyanú kivizsgálásával azonban a parlament bizottsága a jövőben már nem kíván foglalkozni.

 

 hirdetes_810x300  

A bizottság kormánykoalíciós tagjainak többsége ugyanis megszavazta az ügy lezárását. Ezt próbálták megakadályozni az ellenzéki képviselők, akik az ülés vége előtt kivonultak, hogy határozatképtelenné tegyék az ülést. Ján Kecskés a Marian Kotleba vezette Mi Szlovákiánk Néppárt (ĽSNS) képviselője azonban maradt. Kecskés ugyan azt állította, hogy neki is aggályai vannak a közpénzek hatékony felhasználásával kapcsolatban, ennek ellenére mégis az ülésteremben maradt. Kecskés jelenlétével így határozatképes maradt a bizottság, mely átvitte a többségi akaratot. Lajčák tehát fellélegezhet.

 

Ján Kecskés (fotó: TASR)

 

A szükséges dokumentumoknak egyelőre nyomuk sincs…

 

Miroslav Beblavý (független) ellenzéki politikus arra kérte a bizottság elnökét, hogy Miroslav Lajčák 15 napon belül terjessze be azokat a dokumentumokat, amelyeket már kértek tőle, de mindeddig nem adott le. Ezek között a dokumentumok között szerepel az is, hogy mely cégek versenyeztek a rendezvény kivitelezésért a győztes Evka ügynökséggel szemben.

 

Simon Zsolt független parlamenti képviselő úgy véli, hogy a tárca gazdasági osztályának vezetője, Silvia Toldyová félrevezetett, amikor azt mondta, hogy a vonatkozó dokumentumokat nem írta alá. Mindezt a külügyminisztérium saját dokumentumai cáfolták, amelyeken mégis az ő aláírása szerepelt.

 

Miroslav Beblavý állítja, hogy léteznie kell annak a dokumentumnak, amely leírja az Evka ügynökség kiválasztásának folyamatát, illetve összeveti a három jelölt árajánlatait. Ezeket a dokumentumokat kéri az ellenzék, de a minisztérium egyelőre nem  hajlandó közzétenni.

 

Forrás: sme.sk

Nyitókép: TASR

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!