Az ellenzék vezére, Szlovákia második legnépszerűbb pártjának elnöke. Richard Sulík csütörtökön az MKP elnökével tárgyalt. Koalíció Bugár Bélával, vagy egy SaS – OĽaNO – KDH – MKP együttműködés jelentheti a jövőt a Magyar Közösség Pártja számára? Erről is kérdeztük Robert Fico potenciális kihívóját.

 

Exkluzív interjúnk Richard Sulíkkal.

 

A legutóbbi parlamenti választások előtt már felmerült az SaS és az MKP együttműködése. Tárgyalt is a párt vezetésével. Mi változott azóta?

 

 hirdetes_810x300  

Ami változott, hogy ma parlamenti párt vagyunk, az ellenzék vezére, és megyei választások előtt állunk.

 

Csütörtökön az MKP új elnökével, Menyhárt Józseffel tárgyalt. Mire jutottak?

 

Célunk, hogy közösen induljunk a megyei választásokon. Azt gondolom, hogy nagyon fontos, hogy egyértelmű jelét adjuk a választóink számára, hogy képesek vagyunk együttműködni, és hogy a parlamenti és más választásokon is van lehetőség az együttműködésre.

 

Úgy látom, hogy a megyei választás egyfajta referendum lesz arról, hogy fog kinézni Szlovákia a következő parlamenti választások után. Konkrét megegyezésre még nem jutottunk, ez még egyelőre korai. De közös fellépést és együttműködést szeretnénk az MKPval az összes megyében.

 

Menyhárt József és Richard Sulík az MKP székházában 2017. január 23-án. Kép: MKP (Oriskó Norbert)

 

A sajtóból már olvashattuk, hol melyik párt indítana saját megyefőnök-jelöltet. Az MKP legalább két megyét nézett ki magának, az SaS szintén. Miben látja az MKP-val való esetleges együttműködés előnyeit?

 

Célunk a megegyezés. Annak érdekében, hogy minden megyében közös jelöltünk legyen, és hogy a képviselőjelöltekről is egyezség szülessen. Az együttműködés előnyeit abban látom, hogy ha összefogunk, képesek vagyunk meggyőzni a választóinkat arról, hogy egyik és másik oldalról is ránk szavazzanak. Főleg akkor, ha egyfordulós a választás. Nagyon fontos, hogy összefogjunk.

 

Besztercebánya megyében saját megyefőnök-jelöltet indítanának Martin Klus személyében. Hogyan lehet itt legyőzni Marian Kotlebát?

 

Martin Klus fiatal, dinamikus, tehetséges és tisztességes jelölt. Ha megfelelő támogatást kap és jól kampányol, azt gondolom, képesek vagyunk győzni a megyében.

 

Igor Matovič már körvonalazta, hogy egyfajta ellenzéki blokkban gondolkodik az SaS, OĽaNO, KDH és az MKP részvételével, ami a legközelebbi parlamenti választások előtti együttműködés alapjait is jelenthetné. Ön ezt hogy látja?

 

Ugyanígy. Együtt kellene működnünk, és egyértelmű jelét is adni ennek a választóink felé, hogy képesek vagyunk rá.

 

A KDH viszont egyelőre ódzkodik ettől. Mivel akarják meggyőzni Alojz Hlinát, hogy a magyarok nem harapnak, és nem szlovákokat reggeliznek?

 

Remélem, hogy Alojz Hlina leül az MKP elnökével, és tisztázzák, ki kit eszik meg reggelire (nevet). Nem látok ebben megoldhatatlan problémát. Akarat kérdése az egész.

 

Mi a véleménye az MKP ás a Most-Híd esetleges együttműködéséről? Kizáró tényezőt jelentene önöknek?

 

Jó lenne, ha az MKP eldöntené, hogy közös blokkban akar-e velünk indulni minden egyes megyében, és egyúttal nagyon erős jelzést adni a választóinknak, hogy képesek vagyunk együttműködni akár országos szinten is a parlamenti választások előtt. Vagy pedig úgy dönt, hogy az egyes megyékben azokkal működne együtt, akikkel éppen megfelel. Úgy gondolom, hogy az első megoldás a helyes.

 

Igor Matovič úgy nyilatkozott a Körképnek, hogy nagyobb szükség lenne a parlamentben az MKP-ra, mint a biznisz párt Most-Hídra. Ön ezt hogy látja?

 

Nehéz ezzel nem egyetérteni.

 

Továbbra osztja azt a véleményt, hogy Bugár Béla azzal, hogy kormányra lépett a Smerrel és az SNS-szel, a politikai süllyesztőbe küldi a Most-Hidat?

 

Tudja, tény, hogy egy év telt el a választások óta, és Bugár még mindig a parlamenti küszöb fölött van. Meglátjuk, hogy a választói mennyire bocsájtják meg neki, hogy bizonyos értelemben megvezette őket. Hiszen emlékszünk, milyen óriásplakátjai voltak, hogy a karakter dönt, hogy új kormányfőre van szükség, hogy Kaliňákkal nem lesznek egy kormányban, stb. Aztán egyszeriben másként lett. A választók majd kiállítják a számlát a következő parlamenti választásokon.

 

A felmérések szerint Ön és pártja az ellenzék egyértelmű vezére. Ugyanakkor az SaS is problémákkal küzd. Jozef Mihál bejelentette távozását, Martin Poliačik is hasonló döntés előtt áll. Mennyire érzi majd meg mindezt az SaS?

 

Az SaS erős márka. Néhány személy távozását túléli. Ugyanakkor Jožo Mihál nagy veszteség. Remek szakértő. Személy szerint is nagyon sajnálom, hiszen együtt alapítottuk a pártot. De azt gondolom, hogy az SaS továbbra is növekedvő pályán marad, és a többieknek, akik maradnak, kell átvenniük a stafétabotot.

 

Képes teljes értékű pártelnök és ellenzéki vezér lenni Brüsszelből?

 

Határozottan. A szlovák parlament 78 napot ülésezik egy évben. Az európai parlament alig 60 napot. Nagy előny továbbá, hogy egyfajta távolságtartásra van lehetőségem az itthoni kutya-macska harcoktól. Harmadrészt, tudja, ha egyszer kormányfőnek kell majd lennem, jó, ha ismerem az európai politikusokat, van kapcsolatrendszerem. Azt gondolom, hogy ez így rendben van.

 

Király Zsolt

 

Nyitókép: pluska.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!