2017 az összeköttetések éve a magyar-szlovák kapcsolatokban – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Pozsonyban, ahol szerződést írt alá a Szlovákia és Magyarország közti határkeresztező villamosvezeték építéséről.

 

A szerződést Csomai Kamilla, a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító vezérigazgatója, illetve Miroslav Obert, a Szlovák Villamos-energia Átviteli Rendszer (SEPS) vezérigazgatója írták alá. A megvalósuló stratégiai kapcsolat jelentős mértékben hozzájárul majd Közép-Európa energiabiztonságának, illetve a villamos-energia átviteli rendszer stabilitásának növeléséhez, és elősegíti a kereskedelmet a villanyáram nemzetközi piacán – közölték.

 

A szerződés az aláírásával világossá vált, hogy 2017 az összeköttetések éve a magyar-szlovák kapcsolatrendszerben – jelentette ki Szijjártó Péter. Rámutatott: ismét bizonyítást nyert, amit Magyarország és Szlovákia az utóbbi években már megmutatott, az, hogy a közös sikertörténetek nyomán a legérzékenyebb kétoldalú kapcsolatrendszerből is egy szövetségesi viszony tud létrejönni.

 

 hirdetes_300x300  
Pozsony, 2017. március 1.
A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Miroslav Lajčák szlovák külügyminiszter (j) fogadja hivatalában Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert Pozsonyban 2017. március 1-jén.
MTI Fotó: KKM/Burger Zsolt

 

Egymásra utalva

 

Szijjártó Péter hangsúlyozta: a fokozódó gazdasági versenyben a két ország nagyon egymásra van utalva és az összeköttetés megteremtése ezért is fontos, mert amellett, hogy mindkét ország energiabiztonságát javítja, hozzájárul versenyképességük növeléséhez is.

 

A két ország gázvezetékeinek már korábban megvalósított összekötésével most egy teljesen integrált energiarendszer-kapcsolat jön majd létre – mutatott rá. Hozzátette: az idén további infrastrukturális összeköttetések megteremtésére is sor kerül, az idén elkezdődik a Komáromot a szlovákiai Révkomárommal összekötő híd építése, és a gyorsforgalmi úté Rajkánál. Előkészületben van 5 új Ipoly-híd építése, valamint több útkapcsolat és egy kompkapcsolat is.

 

Pozsony, 2017. március 1.
A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Altusz Kristóf, a KKM európai és amerikai kapcsolatokért felelõs helyettes államtitkára, Szabó József ideiglenes ügyvivõ, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Aradszki András, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium energiaügyért felelõs államtitkára, Kiss-Parciu Péter, a KKM határ menti gazdaságfejlesztésért felelõs helyettes államtitkára, Csiba Péter Magyar Villamos Mûvek Elnök-vezérigazgatója, Csiba Péter, az MVM Magyar Villamos Mûvek Zrt. elnök-vezérigazgatója, Peter Kažimír szlovák pénzügyminiszter, Peter Žiga szlovák gazdasági miniszter, valamint Vojtech Ferencz, a szlovák gazdasági minisztérium államtitkára (körben b-j) megbeszélést folytat a Szlovákia és Magyarország közti határkeresztezõ villamosvezeték építésérõl szóló szerzõdés aláírása elõtt a pozsonyi Borik hotelben 2017. március 1-jén.
MTI Fotó: KKM/Burger Zsolt

 

Rendkívül jó szlovák-magyar kapcsolatok

 

A szerződés aláírása után Peter Žiga, szlovák gazdasági miniszter hangsúlyozta: hosszú, több éves folyamat vezetett a szerződés aláírásához, amely újabb bizonyítéka a rendkívül jó szlovák-magyar kapcsolatoknak. Rámutatott: az új kapcsolatnak köszönhetően kétszeresére nő majd a két ország közti villamosáram-szállítás kapacitása, ám a határkeresztező vezeték megépítése nem csupán a két ország, hanem az Európai Unió számára is kulcsfontosságú.

 

Peter Kažimír, szlovák pénzügyminiszter az elmúlt évek egyik legjelentősebb beruházásának nevezte a projektet, amely hozzájárul a magyar-szlovák kapcsolatok további fejlődéséhez, és a régió országai is örömmel fogadják.

 

Pozsony, 2017. március 1.
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b2), Peter Žiga szlovák gazdasági miniszter (j2) és Peter Kažimír szlovák pénzügyminiszter (j) aláírja a létesítési szerzõdésrõl szóló miniszteri levelet a Szlovákia és Magyarország közti határkeresztezõ villamosvezeték aláírása után Pozsonyban 2017. március 1-jén. A 400 kV-os magyar-szlovák határkeresztezõ vezeték, amely 69 kilométeres lesz, 80 millió eurós beruházásból valósul majd meg, a tervek szerint beüzemelésére 2020 december végéig kerül sor.
MTI Fotó: Krizsán Csaba

 

A határkeresztező vezeték építéséről szóló szerződés aláírása után Szijjártó Péter és a szlovák szaktárcák vezetői, aláírták a létesítési szerződésről szóló miniszteri levelet is, amelyet Maroš Šefčovičnak, az Európai Unió (EU) energetikai unióért felelős biztosának juttatnak el.

 

A 400 kV-os magyar-szlovák határkeresztező vezeték, amely 69 kilométeres lesz, 80 millió eurós beruházásból valósul majd meg, a tervek szerint beüzemelésére 2020 december végéig kerül sor.

 

Szijjártó Péter ezt követően ellátogatott az MKP székházába is. Erről külön tudósítással jelentkezünk.

 

MTI/Körkép.sk

Nyitókép: MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!