Az alkotmányjogi parlamenti bizottságnak tegnap nem sikerült a parlament elé idéznie Dušan Kováčik speciális főügyészt, hogy megmagyarázza, hogyan lehetséges, hogy hivatala 8 évében az asztalára került 61 esetből egyetlen egyszer sem emelt vádat.

 

Kováčik különös szerencséjét többek között Peter Kresáknak (Most-Híd) is köszönheti, aki ezúttal másképp szavazott, mint az ezt megelőző alkalommal.

 

„Ha ez a téma előkerül a bizottsági ülésen, támogatom, hogy Kováčiktól megkérdezzék, mi történik és miért van ez így”

 

Nyilatkozta Kresák még február 23-án, hozzátéve, hogy támogatni fogja az alkotmányjogi bizottság kezdeményezését a speciális főügyész beidézéséről. Az ellenzék a bizottságot megpróbálta összehívni március 8-ára, az ülés elején még Kresák is megszavazta a programot, ám Kotleba egyik képviselője nem jött el, így még Kresák igenlő szavazata is kevés volt az idézéshez.

 hirdetes_810x300  

 

Ezután március 13-ra hívták össze a bizottságot, és bár másodszor már Kotleba képviselője is jelen volt és igennel szavazott, ekkorra Kresák meggondolta magát, és tartózkodott.

 

„Miért kéne akkor szavaznom, mikor azt a kollégák kitalálják? Én azt mondtam, hogy támogatom őket, hogy Schlossár (az ĽSNS-es képviselő – a szerk. megj.) nem volt ott, arról nem én tehetek”

 

Mentegetőzött Kresák, akinek saját elmondása szerint „nem volt kedve újabb témákat megtárgyalni”, mert aznap 26 pontból állt a bizottság programja. Ellenzéki kollégáinak azt is felrótta, hogy annak ellenére is kritizálták őt, hogy először megszavazta a programot.

 

Kresák ezzel arra utalt, hogy Ján Marosz (OĽaNO), szintén a bizottság tagja március 8-án a következő állapotot osztotta meg a facebookon:

 

„Ma rendkívüli ülést tartott az alkotmányjogi bizottság, amit azért hívtunk össze, hogy megkérdezzük Kováčik speciális ügyésztől és felettesétől, Čižnártól, miért söprik a szőnyeg alá az olyan súlyos korrupciós ügyeket, mint a Gorilla, Bašternák. A 13 tagból igazoltan hiányzott Schlossár, hat tag a program mellett szavazott, a smeres Laššáková ellen volt, a többiek tartózkodtak, és így a bizottság programja nem került megszavazásra. Szomorú egy országban élünk, ahol a kormánykoalíció még a kérdések feltevését is akadályozza (…) azok felé, akik akadályozzák az igazságszolgáltatást”

 

A poszthoz Kresák is írt megjegyzést, amiben a következő állt:

 

(…) Még arra sem emlékszik, hogy a Most-Híd nevében a program mellett szavaztam… Ha minden áron sajtóbotrányt akar és háborút, megkapja, és ne várjon újabb támogatást. Ön ugyanolyan, mint a maga pártelnöke, akiért már „szól a harang” – és nem a kormánykoalíciónak, hanem az alkotmánybíróságnak köszönhetően. (…)

 

 

Körkép.sk, DennikN.sk

Nyitókép: DennikN.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!