A kormányzó Smer és az SNS új frontot nyitott az Andrej Kiska elleni küzdelemben. Korábban az államfő hétvégi poprádi útjai (a kormánygéppel) jelentették a problémát, most Kiska lengyelországi útjának programja miatt háborognak. 

 

Amikor az államfő márciusban Varsóban járt, egy rendezvény keretein belül részt vett a HB Reaves társaság új épületének alapkő-letételén. A koalíciós képviselők szerint ezzel magáncéget reklámozott, így a Smer és az SNS a parlament Összeférhetetlenségi Bizottságához fordult. Ha a bizottság a panaszt jóváhagyja, akkor Kiska bírságra számíthat.

 

Az államfő magyarázata

 

 hirdetes_810x300  

Roman Krpelan, a köztársasági elnök szóvivője emlékeztetett, hogy Kiska Andrzej Duda lengyel államfő meghívására érkezett az országba. Az első nap Varsóban szerveztek munkatalálkozót, a második napon együtt síeltek Zakopaneban. Krpelan szerint az alapkő letételénél azért volt ott a kormányfő, mert ez a legnagyobb szlovák beruházás Lengyelországban, valamint Közép-Európa legmagasabb épületét építik fel.

 

A szóvivő szerint Kiska más útjai során több külföldön is működő szlovákiai céget is felkeresett. A Denník N megszerezte a koalíciós képviselők panaszát, amely szerint azt kifogásolják, hogy az állami repülő és a hivatalos program más magánaktivitásokat szolgált – szerintük a gépen más magánszemélyek is tartózkodtak.

 

Danko is beszólt 

 

Az államfő lengyelországi útja miatt panaszkodott korábban a parlament elnöke, Andrej Danko is (SNS). Ő azt nehezményezte, hogy ha ő utazott volna el a fiával egy olyan céghez, ahol a fia dolgozik és repülővel utazna haza, akkor „szétszednék” őt. A parlamenti képviselők  az aktuális ülésen fogják megtárgyalni Kiska 2015 – 2017 közötti, a belügyminisztérium kötelékébe tartozó gépekkel megtett útjait.

 

Az SNS és a Smer a benyújtott panaszban megjegyezte, hogy szerintük Kiska és a HB Reavis tulajdonosa, Ivan Chrenko közeli barátok. Szerintük visszaélt a hatalmával, hogy sikeresebbé tegye magát és ismerőseit.  A politikusok mindenesetre elég gyakran utaznak gyárlátogatásokra, elég csak Robert Fico országjáró körútjaira gondolni.

A bizottság már foglalkozott korábban hasonló esettel, akkor Peter Pellegrini (Smer) videóját vették elő, amelyben a The School Dance verseny videójában egy traktort vezet. A Smeres képviselők 2015-ben leállították az ellene indított eljárást.

 

Növekszik a feszültség Fico és Kiska között 

 

 

A kormánykoalíció tagjai mostanában rendkívül gyakran szólnak be a köztársasági elnöknek. Danko a múlt héten szólította fel Kiskát, hogy ne csináljon politikai színházat Róbert Remiáš halálából. Robert Fico a TA3 műsorában jegyezte meg, hogy Kiska naponta megtámadja, ráadásul diákok között teszi mindezt.

 

A kormányfő is tarthat egy új párt születésétől, meg is jegyezte, hogy „az Elnöki Palotában az államfő politikai jövőjén dolgoznak és egy politikai szervezet lehetséges létrehozásán”. Robert Kaliňák belügyminiszter szintén egy héttel ezelőtt jegyezte meg, hogy Kiska iskolákban tartott előadásai olyanok, mintha Kotleba szólítaná meg a diákokat.

 

 

 

Denník N
borítókép: TASR

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!