A mečiari amnesztiák ügyében hetekig tartó tárgyalás- és ütközetsorozat után végül a koalíció és az ellenzék megállapodott.

 

A parlamenti ülés előtt az ügyben még hiányzott a konszenzus a koalíció és az ellenzék között, de Andrej Danko szerint közel volt a megállapodás. Délután bejelentették, hogy az ellenzéki képviselők támogatják a mečiari amnesztiák eltörlésére vonatkozó javaslatot.

 

A parlament végül zöldet adott arra, hogy eltöröljék a mečiari amnesztiákat, illetve az államfő egyénileg kiosztott kegyelmeit, amennyiben azok ellentmondásban vannak a jogállamiság és a demokrácia elveivel. A mečiari amnesztiák eltörlését 124 képviselő támogatta, így a parlamentnek joga lesz az elnöki rendeleteket felülbírálni.

 

 hirdetes_300x300  

Az alkotmánymódosítás  értelmében az Alkotmánybíróságnak 60 napja lesz arra, hogy döntsön az amnesztiák, illetve a kegyelmek ügyében. Az Alkotmánybíróság vagy jóváhagyja a parlament döntését, vagy nem. Amennyiben nemet mondanak az amnesztiák megszüntetésére, azok továbbra is érvényben maradnak. Abban az esetben, ha a megszabott időkeretben az Alkotmánybíróság nem hoz döntést, a parlament által meghozott döntés lép életbe.

 

Az alkotmánymódosítás mellett szavazott az összes jelenlévő koalíciós képviselő, kivéve az SNS-es Andrej Hrnkót, aki ellene volt. A mečiari amnesztiák egyöntetű eltörlése mellett szavaztak az OĽANO-NOVA, a Sme rodina, az SaS képviselői, valamint a függetlenek is.

 

Forrás: teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!