A Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsának Hivatalában egyetlen dolgozó, valamint a parlament elnöke, Andrej Danko sem olvasta el a képviselőknek címzett leveleket – jelentette ki a Nemzeti Tanács Hivatalának vezetője, Daniel Guspan a mai sajtótájékoztatóján.

 

„Matovič hazudik”

 

Guspan felszólította az OĽaNO-NOVA elnökét, Igor Matovičot, hogy amennyiben bizonyítékai vannak arról, hogy a hivatalban elolvassák a leveleiket, legyen szíves, és mutassa be azokat. Abban az esetben, ha ilyesmivel nem rendelkezik, hagyja abba a vádaskodást.

 

 hirdetes_810x300  

„Tiltakozom a hazugságok ellen, valamint az ellen a színház ellen, amit Igor Matovič képvisel. Matovič ugyanis hazudik. Továbbá tiltakozom az ellen az állítás ellen, hogy a Nemzeti Tanács Hivatalának bármelyik dolgozója, vagy maga a házelnök, Danko elolvasná a képviselők leveleit. Ez az elképzelés nemcsak abszurd, hanem perverz is, sőt egyenesen megalapozatlan. Az egész csupán politikai színház”

 

– mondta Guspan.

 

Fotó: Nový Čas/anc

 

Elmondása szerint a levelezéssel kapcsolatos rendelkezések már évek óta érvényben vannak. „A leveleket nem olvassák el, de az óvintézkedések érdekében egy bizonyos mértékig hozzátartozik az ellenőrzésük” – mondta Guspan, majd hozzátette, hogy a levelezéssel kapcsolatos rendelkezések a belügyi tárca új javaslataként valósultak meg.

 

„A levelek felbontásának felfüggesztése nem azt jelenti, hogy nem lesznek biztonsági ellenőrzések. Lesznek. A magánszemélyektől, illetve az ismeretlen feladóktól érkező leveleket továbbra is lehetséges veszélyforrásként fogjuk kezelni, így a parlamenten kívül fogjuk őket elhelyezni. A címzettet pedig fel fogjuk szólítani arra, hogy személyes vegyen át őket. Mindemellett azonban el kell majd viselniük a biztonsági intézkedést, ami öt órát is igénybe vehet.”

 

Guspannak mindenre akadt kifogása

 

Arra a kérdésre, hogy miképpen tudták leleplezni a levelekben szereplő vulgarizmusokat, ha a dolgozók nem olvasták a leveleket, Guspan így felelt: „Mi csupán a képeslapokra, levelezőcédulákra és a levélen feltüntetett szövegekre gondoltunk” – nyomatékosított.

 

Guspan továbbá azt a vádat is elutasította, hogy a parlamentben hosszabb ideig visszatartották volna a leveleket. „Csupán egy, a Matovič számára küldött vulgáris képeslapról van szó, valamint egy Boris Kollárnak címzett levélről, melynek a borítékján voltak vulgarizmusok. Mindkét küldemény egész végig az iktatóban volt„”- mondta.

 

Fotó: DenníkN

Matovič kedden a sajtótájékoztatóján közölte, hogy Danko megparancsolta a parlamenti iktató dolgozóinak, hogy az összes olyan képviselőnek érkező levelet bontsák föl, amelyet magánszemély vagy valamilyen ismeretlen személy küldött. Amennyiben a levél vulgarizmusokat tartalmaz, vagy dehonesztáló jellegű, a levelet nem adják át a képviselőnek, három hónapig archiválják, majd megsemmisítik.

 

Az ellenzék ultimátumot adott Dankónak. Amennyiben nem lép vissza a funkciójából, az ellenzék egy rendkívüli ülést fog kezdeményezni a házelnök visszahívására.

 

Forrás: teraz.sk/Körkép.sk

Nyitókép: TASR

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!