„Az a kampány több tízmillió koronákban volt mérhető” – jelentette ki Fedor Flašík, aki a 2000-es évek elején a Smer kampányfőnöke volt. Azután mondta ezt az Aktuality.sk stúdiójában, hogy meghallgatta azt a felvételt, amelyen egy Robert Fico kormányfőéhez nagyon hasonló hang arról beszél, miképp tett szert nagy összegű kampánypénzekre „saját feje” segítségével (vlastnou hlavou).

 

A 2002-es választások során, az akkori törvények értelmében, a kampányra költött pénz felső határa 12 millió koronában volt meghatároztva, Flašík ennek megszegését azzal magyarázza, hogy az említett határérték csak a választások előtti 30 napra vonatkozott.

 

„A kampányfinanszírozásról szóló törvény akkoriban rossz volt és átláthatatlan, egyetlen párt sem tartotta be. Soha”

 

mondta az egykori smeres kampányfőnök.

 hirdetes_810x300  

 

 

Robert Fico állítja, hogy a Smer mindig betartotta a hatályos törvényeekt a kampány finanszírozására vonatkozóan:

 

„Az összes választás alkalmával, amelyen indultunk, a Smer  mindig annyi pénzt költött, amit a törvények megengedtek. Mindig leadjuk a tételes kimutatásokat és bevallásokat. Ez azt jelenti, hogy mindig a törvényekkel összhangban cselekszünk”

 

Jelentette ki ma Fico. Ugyanakkor Flašík elmondta, hogy egy olyan pártnak, ami a választások előtt jön létre és a következő választásokon legalább 10 százalékos eredményt szeretne elérni, minimum 150-200 millió koronát kell kampányra költenie. Szerinte ez a szabály még ma is érvényes.

 

Robert Fico 1999-ben alapította meg a Smert, és 2002-ben már 13,46 százalékos eredménnyel került be pártja a parlamentbe. A Smer egyik volt alapítótagja, Bohumil Hanzel korábban kijelentette, hogy a 2002-es választások előtti kampány 284 millió koronát emésztett fel (ha ez igaz, a törvény által megszabott limit 23 és félszeresét költötték a választásokra).

 

Aktuality.sk, Körkép.sk

Nyitókép: Aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!