A katolikus egyház azt állítja, hogy a papjaiknak nem parancsolhatják meg milyen politikai nézeteket valljanak. Mindeközben jó néhány egyházi személy Marian Kotleba pártját támogatja.

 

Amikor Andrej Kiska köztársasági elnök hétfőn Besztercebányán az extrémizmusról beszélt, felszólítással fordult az egyház képviselői felé. Kiska szerint ugyanis éppen ők azok, akik segíthetnének megállítani azokat az embereket, akik az „Istenért, a nemzetért és a keresztény értékekért” elv mögött rejtegetik a gyűlölködésüket. Az államfő az ĽSNS-es személyekről beszélt, majd hozzátette, hogy támogatja a rendőri beavatkozásokat ellenük.

 

Szlovákia két legnagyobb regisztrált egyháza, a római katolikus és az evangélikus azt állítja, hogy tudatosították a Kiska beszédében elhangzottakat.

 

 hirdetes_300x300  

 „A szlovákiai katolikus egyház mindig nagy tisztelettel hallgatja az elnök úr beszédét, hiszen ezt a beszédet az országunk legmagasabb polgári képviselője mondja el”

 

– mondta az Aktuality.sk-nak Martin Kramara, a Szlovák Püspöki Konferencia szóvivője.

 

FOTO TASR – Štefan Puškáš

 

A papok Kotlebát támogatták

 

A más rasszhoz, vagy más bőrszínhez tartozó emberek iránti gyűlöletet az egyház teljesen elfogadhatatlannak tartja” – tette hozzá Kramara.

 

Ennek ellenére éppen a katolikus egyház berkeiben vannak olyan papok, akik nyíltan támogatják Marian Kotleba pártját.

 

Még a tavalyi parlamenti választások előtt jelent meg az interneten a Kezdeményezés 2016 című nyilatkozat, melynek aláíró felei felszólították a „nemzeti-keresztény beállítottságú pártok” vezetőit, hogy csatlakozzanak a Mi Szlovákiánk Néppárthoz.

 

A nyilatkozatot többek között két katolikus pap, Ján Košiar és Ignác Juruš is aláírta. A katolikus egyház már akkor állította, hogy a papjaiknak nem szabhatják meg a politikai orientáltságukat.

 

Politikai meggyőződést diktálni bárkinek, beleértve a saját egyházunk tagjainkat, nem engedélyezi sem a nyilvános polgári intézmény, sem maga az egyház” – mondta a Szlovák Püspöki Konferencia szóvivője.

 

Fotó: TVNoviny.sk

 

Az evangélikusok elítélik az extrémizmus támogatottságának növekedését

 

Kramara zárszóként Ján Orosch érsek azon szavait idézte, melyekkel egykor a papokhoz is szólt.

 

 „Fáj nekem, hogy a főegyházmegyénk egyes papjai – azok, akik nem tapasztalták meg a saját bőrükön a második világháború szörnyűségeit, valamint a náci koncentrációs táborok brutalitását – hozzáállásukkal és tetteikkel olyan politikusokat támogatnak, akik kijelentéseikkel, jelszavaikkal, szimbólumaikkal és egy félkatonai gárdista csoport létrehozásának kísérletezésével nagyon hasonlítanak az embertelen náci rendszer megteremtőihez. Kérlek titeket, testvéreim, hogy mérlegeljétek szavaitokat, és semmi esetre se terjesszétek a hívek között!”

 

Az evangélikusok értékelik az államfő szavait. A keresztény értékek és a gyűlölet számukra nem összeegyeztethetőek. Az evangélikus egyház rámutat, hogy a múltban többször is reagáltak az extrémizmus támogatottságának növekedésére, amit ők maguk mindig is elítéltek.

 

Forrás és nyitókép: aktuality.sk/Körkép.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!