2017. május 31., szerda. Ez a nap örökre beríhatja magát a szlovák történelembe, ugyanis nagy valószínűséggel az Alkotmánybíróság ma dönt a mečiari amnesztiákról.

 

A Hospodárske Noviny információi szerint éppen ennek a témának az ügyében ma ül össze Kassán az Alkotmánybíróság. Az ülés nem lesz nyilvános, csupán a tíz alkotmánybíró vesz részt rajta. Az ülésen sem a koalíciót képviselő Peter Kresák (Most-Híd) alkotmányjogász, sem az ellenzéket képviselő, Peter Kubina nem lesz jelen.

 

​A mečiari amnesztiák azután kerültek az Alkotmánybíróság elé, hogy április 5-én a parlamentben 144 képviselő közül 129-en az amnesztiák eltörlése mellett szavaztak. Az amnesztiákat 1998. március 3-án és július 7-én Vladimír Mečiar vezette be.

 

 hirdetes_300x300  

Az Alkotmánybíróság döntésének elfogadásának feltétele, hogy hét alkotmánybíró megegyezésre jusson. Az Alkotmánybíróság eredetileg 13 alkotmánybíróból áll, ám számuk jelenleg 10, mivel Andrej Kiska köztársasági elnök a maradék három alkotmánybírót nem nevezte ki.

 

Fotó: meriaroveamnestie.sk

 

Vajon melyik forgatókönyv fog megvalósulni a mai nap folyamán? Négy lehetőséget mutatunk, amelyek számításba jöhetnek:

 

  1. Az Alkotmánybíróság dönt, és az amnesztiákat eltörlik

Ez a lehetőség akkor van, ha az Alkotmánybíróság egyetért majd a parlament képviselői által elfogadott határozattal.

 

  1. Az Alkotmánybíróság dönt, és az amnesztiákat nem törlik el

A deklaráció akkor lesz érvénytelen, ha tíz alkotmánybíró közül hét megvétózza a határozatot. Ennek értelmében a mečiari amnesztiák érvényben maradnak, így ifj. Michal Kováč elhurcolásának kivizsgálása továbbra is homályba merül – úgy, ahogy eddig is.

 

  1. Az Alkotmánybíróság összeül, de nem dönt

Amennyiben a hét alkotmánybíró nem tud megegyezni, a mečiari amnesztiákat akkor is eltörlik. Ebben az esetben azoknak a parlamenti képviselőknek a döntése lesz érvényes, akik az amnesztiák eltörlését elfogadták.

 

  1. Az Alkotmánybíróság meglepetést okoz, és csupán az időt fogja húzni

Egy kevésbé valószínű lehetőség, de az Alkotmánybíróságnak a mai ülésén nem kell az amnesztiákkal foglalkoznia. Ebben az esetben hat napjuk maradna arra, hogy döntsenek a mečiari amnesztiák eltörléséről. Amennyiben a további hat nap elteltével sem reagálnak a képviselők határozatára, az amnesztiákat eltörlik.

 

Forrás: HNonline.sk/Körkép.sk

Nyitókép: Pravda

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!