A tegnapi korrupcióellenes tüntetés ismét vállalható eredményt hozott. A résztvevők, ezúttal is mintegy tízezren a közélet tisztaságát, a Gorilla-ügy kivizsgálását, Robert Kaliňák, Gašpar rendőrfőnök és Kováčik speciális ügyész leváltását követelték, valamint a mečiari amnesztia eltörlésével újra elérhető bűnök kivizsgálását.

 

A tüntetés sikere bizonyította, hogy elérte a kritikus tömeget. Az elégedetlenek száma növekszik, a társadalomban immár megvan az az erő, mely elengedhetetlen a kormányváltásra. És már csak idő kérdése, mikor kerül rá sor.

 

 

 hirdetes_300x300  

Akik csodát várnak a diákoktól

 

A diáktüntetések egyúttal a velük szembeni elvárásokat is növelték egyes elemzők részéről. [stw]

 

Szinte csodát várva tőlük. Olyan csodát, melyre sem az ellenzék, sem az ellenzéki sajtó, sem maguk a fanyalgók eddig nem voltak képesek. Vannak, akik egyenesen azt nehezményezik, miért „csak“ tízezren vonultak utcára, holott külföldi példákon (például Románia) látni, hogy átütő eredményekhez, 100, sőt, 250 ezer tüntetőre és sokkal gyakoribb megmozdulásokra lenne szükség. Különben minden marad a régibben. Egyes, saját könyvük sikerétől megrészegült újságírók egyenesen vérszemet kaptak, és a diákokkal „intéztetnék el” mindazt, ami nem is az ő feladatuk.

 

A fanyalgók ugyanis tévednek. A korrupcióellenes tüntetések elsődleges célja nem a kormány azonnali megbuktatása, hanem a tarthatatlan mértékű korrupció mint téma napirenden tartása. És ez igenis zajlik.

 

A kritikus tömeg már megvan

 

A diákoknak sikerült elérniük a kritikus tömeget. A közszereplők, sajtó és a társadalom széles rétegei szimpátiáját kivívták. A jobbára apolitikus, fiatal korosztály tagjai megmutatták saját kortársaik számára, hogy komolyan gondolják mindazt, amit hirdetnek.

 

 

Amitől Robert Fico is megijedt. A koalíció egyúttal azt is tudatosította, hogy ez az utolsó választási ciklusa. Egy év, három év múlva, – teljesen mindegy, mikor kerül sor az újabb parlamenti választásokra – , de befejezték.

 

Ez a reális elvárás az immár nemcsak Pozsonyban, hanem az ország más városaiban és Prágában is zajló tüntetésektől. Nem pedig, hogy százezres vagy negyedmilliós utcai nyomással (erre az elmúlt csaknem 30 évben egyébként sem volt példa Szlovákiában, ez a nép egyszerűen nem ilyen) elsöpörjék a kormányt.

 

Nem az a kérdés, lesz-e, hanem mikor

 

Robert Fico három ciklus óta végzi az agymosást, az emberek apátiáját, marasmusát, közönyét, politikától való elfordulását nem lehet egyik napról a másikra megváltoztatni. A tüntetéseknek azonban mérhető hatása van, és immár nem az a kérdés, le lehet-e váltani a Fico – Danko – Bugár féle korrupt, leszerepelt bandát, hanem hogy mikor.

 

 

Király Zsolt

Képek: Körkép.sk

 

További ajánlott írások:

 

Tízezres tömeg a második korrupcióellenes tüntetésen Pozsonyban

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!