Ha április végén – május elején tartották volna a parlamenti választásokat, azt ismét a Robert Fico vezette  Smer-SD nyerte volna a szavazatok 28,5 százalékával. Második helyen az ellenzéki SaS végezne 14,5 százalékkal.  Úgy tűnik, hogy Richard Sulík pártja immár stabilan a Smer legfőbb kihívójává vált.

 

A képzeletbeli dobogó harmadik fokát az SNS szerezné meg a szavazatok 11,5 százalékával – derül ki a MEDIAN.SK reprezentatív felméréséből, amelyet 1078 fő megkérdezésével végeztek.

 

forrás: MEDIAN

 

Negyedik helyen az OĽaNO-NOVA kerülne be a parlamentbe a szavazatok 10 százalékával, őket az ĽSNS (7,5 százalék), a Smer rodina és a Most-Híd követi, utóbbi két párt egyaránt 6,5 százalékot szerezne.  Nem sokkal bár, de parlamenten kívül rekedne az MKP (4,5 százalék), a KDH viszont a MEDIAN szerint is visszatérne, a szavazatok 6,5 százalékának megszerzésével.

 hirdetes_810x300  

 

A választásokon a megkérdezettek 53 százaléka venne részt, legszivesebben az 55 évnél idősebbek (61 százalék), az 1000 főnél kisebb településeken élők (64 százalék) valamint a felsőfokú végzettséggel rendelkezők (64 százalék) mennének el szavazni.

 

forrás: MEDIAN

 

Ki rontott, ki javított?

 

Ha a felmérés eredményeit a 2016-os választási eredményekkel hasonlítjuk össze, megállapítható, hogy a Smer tartja támogatottságát, az SNS-nek némileg sikerült növelnie, a Most-Híd szavazótábora pedig stagnál. Az ellenzéki pártok közül Sulíkéknak sikerült a legtöbb szavazót meggyőzniük, illetve az MKP is erősödött fél százalékot. A legnagyobb bukást a Sieť könyvelheti el, szinte a teljes szavazóbázisa eltűnt:

 

forrás: MEDIAN

 

A magyarok többsége tudja, hogyan szavaz

 

A szavazók mintegy fele, 46 százaléka biztos abban, hogy melyik pártot választaná. A Median szerint a választási preferenciák ezért hónapról hónapra lényegesen megváltozhatnak. Érdekesség viszont, hogy a magyar nemzetiségű választók 67 százaléka már eldöntötte, melyik pártra szavazna.

 

A pártok jelenlegi választási potenciálja (azaz szemszögükből a legpozitívabb forgatókönyv megvalósulása)  szerint a Sieťnek már esélye sincs arra, hogy újra bekerüljön a parlamentbe, az MKP számára azonban elérhető az 5 százalékos eredmény:

 

 

forrás: MEDIAN

 

Median.sk/Körkép.sk
borítókép: teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!