Lucia Žitňanská (Most-Híd) igazságügyi miniszter elfogadhatatlannak tartja Monika Jankovská smeres államtitkár jelölését a Bírói Tanácsba. Elvi kérdés ez számára, ami miatt a lemondást fontolgatja – írja a DenníkN napilap internetes kiadása most-hidas forrásokra hivatkozva.

 

Žitňanská lemond, ha a Smer akarata ellenére átnyomja saját jelöltjét a Bírói Tanács megüresedett helyére. A döntés a parlament kezében van, de ha végül Jankovská megkapja a kinevezést, azt Žitňanská a személye elleni bizalmatlanságnak értékeli, és távozik a kormányból. Ezt a napilap szerint a miniszter a szlovák-magyar vegyespárt frakcióülésén jelentette ki.

 

Hivatalosan az igazságügyi miniszter egyelőre csak szóvivőjén keresztül üzente, hogy véleménye Jankovskával kapcsolatban változatlan, a kérdést pedig nem a médián keresztül fogja intézni.

 

 hirdetes_810x300  

Ez most a koalíció megtartásának kérdése, vagy inkább kérdéses a koalíció megtartása?

 

A Most-Híd frakcióvezetője, Gál Gábor megerősítette, hogy a Smer jelöltje problémát jelent a pártnak, ami teljes mértékben Žitňanská mellett áll.

 

„Ha valakinek problémája van egy jelölttel, tárgyalni kell”

 

mondta Gál. Bugár Béla egyelőre annyit mondott, hogy a Jankovská kérdésben folynak a tárgyalások. Arra a kérdésre, hogy ez számára szintén elvi kérdés-e, azt válaszolta:

 

„Ez a koalíció megtartásának kérdése”

 

Maga Žitňanská a problémát megvitatja Robert Fico kormányfővel is, és még mielőtt a kormány megtárgyalná a jelölést, a Koalíciós Tanács is egyeztetni fog. A jelölésről június 21-én szavaznak majd a képviselők.

 

Gál tagadta, hogy megalkudnának

 

Ahogy arról korábban írtunk, a Most-Híd kemény csatákat vív az állami intézmények vezető beosztásaiért. A közmédia élén szinte biztos, hogy személycsere lesz. Bugárék ugyanakkor vonakodnak támogatni Jaroslav Rezníket, az SNS-hez közeli jelöltet, aki egyébként a Smer számára is elfogadható. Ugyanígy nem kapott kellő szavazatot a Most-Híd jelöltjének tartott Juraj Méry sem, aki a Közbeszerzési Hivatal igazgatói székéért szállt ringbe és derült ki róla, hogy szakmailag alkalmatlan a posztra.

 

A Denník N kérdésére Gál Gábor kizárta, hogy a titkos szavazáson a Most-Híd képviselői esetleg átszavaznának Rezníkre, cserébe pedig Jankovská nem kapna elég szavazatot a másik két koalíciós párttól. Állítása szerint, „ez még véletlenül sem jutott eszükbe”.

 

DennikN.sk, Körkép.sk

Nyitókép: HNonline.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!