Robert Fico szerint a Smer és a Most-Híd között nincs ellentét amiatt, hogy a kormányfő saját politikai jelöltjét (a Smer igazságügyi államtitkárát), Monika Jankovskát akarja a Bírói Tanács egyik megüresedett székébe ültetni, ami miatt Lucia Žitňanská (Most-Híd) igazságügyi miniszter korábban lemondással fenyegetőzött. Ezt a miniszterelnök a közmédia Szombati párbeszéd című műsorában jelentette ki.

 

Az is kiderült, hogy Jankovská kinevezéséről a parlament jövő héten szavazott volna, ám a döntést a szeptemberi ülésszakra halasztották. A koalíció nyilván nem akarta tovább mélyíteni a három kormánypárt közti feszültséget, ami Jaroslav Rezník az RTVS élére történő megválasztása miatt alakult ki.

 

A Most-Híd ugyanis végül meghátrálni kényszerült az RTVS igazgatóválasztásán, miután a Smer és az SNS külön megegyezést kötött Rezník jelölésének támogatásáról – Bugárékat meg sem hívták erre az egyeztetésre. A Most-Híd eredetileg Zuzana Ťapákovát vagy Michal Ruttkayt támogatta volna, ám két koalíciós partnere különegyezsége miatt Bugár arra kényszerült, hogy szabad kezet adjon képviselőinek a titkos szavazáson. Rezníket a SNS favoritjaként tartják számon, aki jelenleg a TASR állami hírügynökség elnöke, és akit többen azzal vádoltak meg, hogy a tavalyi választások előtti kampány során aránytalanul sok teret biztosított az Andrej Dankoval és az SNS-szel foglalkozó híreknek.

 

 hirdetes_300x300  

Fico csak „segíteni akar” Žitňanskának

 

„Ez nem ellentét. Régen nem volt olyan közhangulat, mint most, ami lehetővé teszi, hogy a bíróságok megbízhatóbbá tétele érdekében radikális változásokat kezdeményezzünk az igazságszolgáltatásban. Az igazságügyi miniszterasszonynak teljes támogatásomat ajánlom fel, ahogy eddig is tettem”

 

mondta Fico, aki szerint a Bírói Tanácsban olyan embereknek kéne helyet foglalnia, „akik segíthetik a miniszterasszonyt az igazságügy reformjában”.

 

A kormányfő szerint a bírói testületeknek nagy változásokra lenne szüksége, de, mint mondta, ő maga egyezségre törekszik.

 

Kaliňáknak nincs köze korrupcióhoz?

 

Az interjúban arra a kérdésre, hogy nem erősítik-e a Kotlebáékhoz hasonló szélsőségeket a Robert Kaliňák (Smer-SD) belügyminiszterrel, Tibor Gašpar országos rendőr-főkapitánnyal és Dušan Kováčik főügyésszel kapcsolatos korrupciós botrányok, elutasítóan válaszolt.

 

„ Mi közük nekik bármilyen korrupcióhoz?”

 

mondta Fico, és újra elmondta, hogy mindhárman élvezik bizalmát. Szerinte az ellenzék bizonyítékok nélkül vádaskodik, amit ő elutasít. A korrupció elleni harc eredményeként pedig elmondta, hogy már letartóztattak egy bírót, és több polgármestert, amiért kenőpénzt fogadtak el.

 

 

Teraz.sk, Körkép.sk

Nyitókép: Sme.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!