Bugár Béla többször hangoztatta önelégülten saját kormányba lépési bizonyítványát  magyarázva, hogy ez a mostani Smer – SNS – Most-Híd kormány minden idők legstabilabb, legmegbízhatóbb szlovák kormánya. Most aztán jól pofára esett!

 

Sokan csóválták is a fejüket, hogy miként lesz egy korrupciójáról elhíresült Smer, egy magyarfaló SNS és egy majdnem magyar Most-Híd stabil kormánya Szlovákiának.

 

Mi jelentheti a stabilitását? A hatalom lehetőségei? Az eurofondok szétlopási lehetőségeinek hármas összehangolása, közös lenyúlása? Hogy a Most-Híd részéről az intenzív kisebbségvédelem képezi majd a prioritást, az hétszentség, hogy nem. Mert akkor nem lenne vegyespárt.

 

 hirdetes_810x300  

A kérdés most csupán az, hogy homokszem került-e a hármas kormánygépezetbe, ami könnyen előfordulhat egy homokozóban, amihez hasonlította az OĽANO a SNS gyerekes, durcásnak tűnő viselkedését, vagy egy jól koreografált, uborkaszezont kihasználó politikai szemfényvesztésnek vagyunk a szemtanúi. Gyanítom, az utóbbinak! És a különös hármas összefogásával! Hiszen a rövid szlovák történelem legkorruptabb történetét, Plavčan oktatási miniszter botrányát kell együtt eltussolni.

 

Ez olyan, már brüsszeli elégedetlenséget kiváltó mértéket öltött, amit csak egy nagy durranással lehet eltusolni: egy koalíciós szerződés felrúgásával, újrafogalmazásával, aminek lesznek ugyan áldozatai, pld. Plavčan, de nagyot veszíteni senki se fog, mindenki a vályúnál maradhat! Vezéráldozatok nem lesznek, Bugár se, a nagy túlélő! Mert még nincs kész a következő parlamenti választásokra a forgatókönyv a sikeres bejutásra.

 

MKP-val vagy nélküle.

 

Folytatás kattintás után…

 

[stw]

 

Eddig nélküle sikerült! Most viszont a történések egyre inkább afelé mutatnak, hogy a Most-Híd-nak az MKP nélkül lehetetlen lesz a parlamentbe kerülés. Mert amíg az MKP tiszta maradt a politikai csörtékben és Bugáros múltja egyre inkább feledésbe került, addig a Most-Híd egyre jobban besározódik ezekben a szlovákiai politikai csörtékben. De mi egyebeket várt?

 

Egyetlen kiútja az MKP marad, mert nehezen elképzelhető, hogy egyetlen nem vályú- közelben lévő szlovák is rá fog szavazni legközelebb. A kérdés csupán az, hogy hajlandó lesz-e az MKP a vegyespárt megmentésére, ellen tud-e állni a szirénéneknek. Mindenesetre elgondolkodtató, hogy a nagy magyar felvidéki összefogás szükségességét ennyire intenzíven még soha nem hirdette a vegyespárt. Eddig a biztos szlovák háttér tudatában fittyet hányva elutasította!

 

Most viszont mintha éreznék az összefogás hiányában a vesztüket! A megyei és helyhatósági választásokon eddig sem termett számukra babér. Valószínűsíthető, hogy a történések miatt legközelebb a parlamenti választásokon sem fog, ha minden áron elmaszatolják a kormány minisztereinek korrupciós botrányait – Kaliňák, Plavčan.

 

Legutóbb Solymos László a Most-Híd alelnöke azt nyilatkozta a SITA hírügynökség, hogy

 

Bánt engem, mert nem használtuk ki ezt a nagy lehetőséget az együttműködés elkezdéséhez több év vetélkedés után.”

 

Az MKP a Most-Híd alelnöke szerint érdekes partnere lehetne a pártnak, leginkább a regionális választások során, ezért is bántja az alelnököt, hogy az MKP szerinte elutasította az együttműködést. Ez az állítás egyrészt erős csúsztatás, másrészt a most-hidas vészforgatókönyv szerves részét képezi.

 

De a szirének nem csak az MKP körül settenkednek! Ott köröznek  kilógatott mézesmadzaggal a  parlamenti ellenzéki pártok körül is. Erre a Most-Híd legutóbb ráharapott! Most már talán szabadulna. Van kiútja? Rajtunk múlik!

 

Száraz Dénes

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!