Váratlan bejelentés érkezett Robert Fico kormányfő szóvivőjétől, Beáta Szabóovától, miszerint „a tegnap és ma zajló konzultációknak köszönhetően” egyezségre jutott a Smer, az SNS és a Most-Híd.

 

A három párt arról állapodott meg, hogy harmonogramot készítenek a Koalíciós Szerződés kiegészítésének ütemezéséhez, amely majd újabb prioritásokat fogalmaz bele a kormányprogramba.

 

„Tekintettel a közelgő megyei választásokra, a [kormánypártok] kifejezték hajlandóságukat egy konzultációs mechanizmus létrehozásáról a politika alacsonyabb szintjén történő kommunikáció érdekében”

 

nyilatkozta Szabóová.

 hirdetes_810x300  

 

Szerintük a sajtó a ludas

 

Az is kiderült, hogy nem ül össze a Koalíciós Tanács a következő napokban, az érintettek ezek után nem tartják szükségesnek. Az eredetileg ma estére (már sokadjára) összehívott koalíciós ülést ma reggel Andrej Danko mondta le – SMS-ben. Holnap (szerdán) elvileg az egész kormány ülésezik majd.

 

A három párt közös állásfoglalásában a médiára hárította a felelősséget, hangsúlyozták, hogy elégedetlenek a média munkájával, akik:

 

„egyre nagyobb számú hamis információt vagy féligazságot közölnek azzal a céllal, hogy bármi áron feszültséget keltsenek a társadalomban és destabilizálják a kormányt”

 

Elvarratlan szálak

 

A médiára tett megjegyzés azért is érdekes, mert épp Robert Fico és Andrej Danko zárkózott el szinte hermetikusan a sajtótól. A válság kirobbanását követő első Koalíciós Tanács után egyedül Bugár Béla állt ki az újságírók elé, ám ő is csak azt hangoztatta, hogy ennek a kormánynak nincs alternatívája.

 

A mostani állásfoglalástól függetlenül nem feltétlenül ért véget a triumvirátus agóniája, csupán megegyeztek, hogy majd megegyeznek. Egészen pontosan megegyeztek aról, hogy kibővítik a Koalíciós szerződést, de hogy mikor és mivel, az továbbra is kérdéses. Ráadásul a hírt nem is valamelyik kormánypárt vezetője közölte, hanem Robert Fico szóvivője.

 

Az sem derült ki, hogy pontosan milyen konzultációkról tesznek említést, és hogy azok kik között zajlottak. Ráadásul nem lehet tudni, hogy a nyilatkozat Andrej Danko SMS-e előtt vagy után született.

 

A DennikN.sk értesülései szerint Robert Fico kormányfő délután 14:15-kor a külügyminisztériumban tárgyal majd az EU magja kialakításának kérdéséről, ami után sajtótájékoztatót tart – ám előre jelezte, hogy az újságírók kérdéseire nem kíván válaszolni.

 

Körkép.sk, HNonline.sk

Nyitókép: HNonline.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!