Hogyan tovább a kormánykoalícióban – erről is dönt ma az SNS elnöksége. Még a szlovák nemzetiek frakciójának felbomlását sem lehet teljesen kizárni, erről a lehetőségről is egyre több szó esett a kormányválság kirobbanása óta a színfalak mögött.

 

Az SNS elnöksége valamivel dél után ül össze, és a találkozó eredménye alapvetően határozza majd a holnapi Koalíciós Tanács menetét. A sajtó információi szerint a Most-Híd és a Smer berkeiben is egyre több szó esik az előrehozott választásokról – az Andrej Danko és Robert Fico személyes konfliktusává fejlődött válságból egyre többen szeretnének már szabadulni.

 

A Hospodárske Noviny szerint Andrej Danko felhatalmazást kap a pártjától, hogy az SNS prioritásairól tárgyaljon a koalíciós tanácsülésen, illetve arra is, hogy szükség esetén kilépjen a kormányból. A szlovák nemzetiek követelései között még mindig szerepel a 13. fizetés, de miután Robert Fico is előhozakodott a témával az elmúlt napokban, a feltételek közé felvették a politikusok vagyonbevallásának szigorítását is.

 

 hirdetes_300x300  

Ez utóbbi kezdeményezés azért is ellentmondásos, mert a téma közelebbi megvizsgálására már tavaly megalakult egy munkacsoport, azonban épp Danko gáncsolta el azzal, hogy házelnökként nem írta alá a munkacsoport megalakulásáról szóló határozatot.

 

Kétesélyes

 

Az SNS távozása a kormányból is valós lehetőség, ami kisebbségi kormányhoz, majd szakmai kormány felállításához, végül előrehozott választásokhoz vezetne. Ehhez azonban a parlamentben 90 voksra van szükség, így a fő kérdés, hogy Danko meg tudja-e őrizni az SNS frakciójának egységét, vagy a Sieť sorsára jut.

 

A dolog legalábbis kétesélyes, ugyanis a Smer és az SNS médián keresztüli üzengetése ellenére – Robert Fico szóvivője állítása szerint – az SNS-es miniszterek is megszavazták Fico meghatalmazását, hogy tárgyalhasson Macronnal.

 

A kormányválság kronológiája

 

Augusztus 7. – Andrej Danko, az SNS elnöke felmondta a Koalíciós Szerződést

 

Augusztus 8. – Robert Fico (Smer), Bugár Béla (Most-Híd) és Andrej Danko a pozsonyi Bôrik hotelben találkoztak, hogy rendezzék a feszültséget, ám végül nem történt áttörés, a sajtó elé csak Bugár Béla állt ki.

 

Augusztus 11. – Újabb találkozóra került sor, amit Robert Fico egészségügyi problémák miatt lemondott.

 

Augusztus 15.  – Erre a napra a triumvirátus újabb megbeszélést tűzött ki, ám reggel Danko SMS-ben értesítette partnereit, hogy nem vesz részt a találkozón.

 

Augusztus 16. – Fico délelőttre sajtótájékoztatót hívott össze, amelyen bejelentette, hogy visszahívja Peter Plavčan SNS-es oktatásügyi minisztert. Danko erről láthatóan nem tudott, az őt éppen meginterjúvoló újságírók előtt azt mondta Ficora, miközben a tévében nézte a sajtótájékoztatót, hogy  „Elárult engem”.

 

Augusztus 21. – Danko újabb SMS-t írt partnereinek, amelyben bejelentette, hogy a tervezett kormányülésen az ő miniszterei nem vesznek részt, és kérte az ülés meghatározatlan időre történő elhalasztását.

 

Augusztus 23. – Danko azzal fenyegetőzött, kilép a kormányból, ha a Smer mégis összehívja a kormányülést. Végül a miniszterek „per rollam” hatalmazták fel Fico-t, hogy tárgyalhasson Macronnal. A latin kifejezés azt jelenti, hogy az elfogadásra javasolt határozatokat papíron kapják kézhez a kormánytagok, akik azt aláírják, majd visszaküldik a kormányhivatalba.

 

Körkép.sk

Nyitókép: Aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!