Véget ért a Koalíciós Tanács ülése. Úgy tűnik, a kormánypártok egyezségre jutottak, ezzel egy több mint három hetes kormányválság ért véget.

 

„Megegyeztünk abban, hogy még ma munkacsoportot hozunk létre, minden pártból egy embert delegálnak, és kiegészítjük a koalíciós szerződést”

 

A kormánypártok a költségvetésről is tárgyaltak, az egyezség szerint mindegyik koalíciós partner saját javaslatokat dolgoz ki.

 

Fico a sajtótájékoztató elején kijelentette, hogy különösen nagy örömet okoz számára, hogy

 hirdetes_300x300  

 

„Szeptember elsején együtt ünnepelhetjük a szlovák alkotmány elfogadásának 25. évfordulóját”

 

Fico kijelentette:

 

„Az én kötelességem, de a koalíciós partnerek kötelessége is, hogy biztosítsuk ennek a koalíciónak a további működését”

 

Danko elmondta, örül, hogy partnerei meghallgatták, és hogy javítottak az egymás közti kommunikáción.

 

„Az ülésen a Koalíciós szerződés kiegészítéséről és az egymás közti kapcsolatok javításáról tárgyaltunk”

 

Bugár Béla, a Most-Híd elnöke úgy fogalmazott:

 

„Hiszem, hogy a háborgó koalíciós körülményeket lenyugtattuk, és megtettük az ehhez szükséges első komoly lépést”

 

Robet Fico a sajtótájékoztatón újra jelét adta, hogy nem akarja elvenni az SNS-től az oktatásügyi tárcát a kirobbant visszaélési botrány ellenére.

 

„Teljes mértékben tiszteletben fogom tartani az SNS jelölését. Ez a tárca az SNS-é. Hisszük, hogy az új jelölt folytatni tudja a Plavčan által végzett munkát”

 

A kormányfő szerint a mai egyezséggel megmutatkozott a három koalíciós párt vezetőinek ereje, akik meg tudják különböztetni a fontost a lényegtelentől. Egyúttal elmondta, hogy (az SNS elvárásnak megfelelve) minden párt maga felel minisztereiért.

 

Fico élesen bírálta Richard Sulík, az ellenzéki SaS elnökét, amiért az helyi (szlovákul okresná, vagyis járásiként és érthető) ligának nevezte Németországot és a Franciaországot. Emelt hangon kifejtette, hogy ő a legerősebb európai országok mellett akarja tudni Szlovákiát, ami Franciaország és Németország. Többször is hangsúlyozta: „Higgyék el, megéri”.

 

Bugár Béla a sajtótájékoztató végén kijelentette, hogy az elmúlt három hét feszültsége véget ért, ahogy a médián keresztüli üzengetés időszaka is, mert a kormánypártok újra tárgyalóasztalhoz ültek.

 

Körkép.sk

Nyitókép: HNonline.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!