Martina Lubyová oktatásügyi miniszter elmondása szerint fennáll a veszélye annak, hogy Szlovákia az oktatásügyi tárcát érintő uniós forráspénzek elosztásának botránya miatt 30 millió eurónyi forrásösszegtől esik el. Lubyová Brüsszelből hazatérve az Európai Bizottság képviselőivel a kérdésben folytatott tárgyalásokról tájékoztatott.

 

Az elején horribilis, 72 millió eurós összegről volt szó, de sikerült lecsökkentenünk” – jelentette ki a miniszter.

 

Elmondása szerint, bántja őket a dolog, mert az említett összeget hatékony módon lehetett volna felhasználni. „Mindez még nem végleges. Előfordulhat, hogy még sikerül ezt az összeget is csökkentenünk“ – mondta Lubyová. Szerinte erre akkor nyílna lehetőség, ha az uniós forráspénzek egy részét az ún. pénzügyi eszközökhöz csoportosítanák át, amelyek visszatéríthető összegek.

 

 hirdetes_810x300  

Lubyová azt javasolta az Európai Bizottságnak, hogy a négy, Brüsszel által megállított pályázati felhívás fokozatosan kerüljenek feloldásra, attól függően, hogy Szlovákiának hogyan sikerül megindokolnia, hogy az uniós forráselosztás szabályai transzparens módon kerültek átalakításra. Lubyová szerint az EB elégedett volt azzal, hogy Szlovákia hétfőn törölte a problémás, hosszú távú stratégiai kutatást és fejlesztés támogatását célzó felhívást.

 

Azt követően, hogy az ország igazolni tudja, hogy képes az akcióterv teljesítésére, a pályázati felhívás újra kiírásra kerül. A miniszter becslése szerint mindez a jövő év elejére következhetne, ám elismerte, hogy mindez kisebb forráseszköz mellett valósulhat meg.

 

A miniszter elutasította, hogy az uniós források körül kialakult botrány miatt további személyeket kellene felelősségre vonni. „Ha személyes felelősöket kellene találnom, akkor vélhetően a teljes köztársaságot menesztenem kellene, beleértve az Európai Bizottságot is“ – mondta.

 

Forrás: HNonline.sk/Teraz.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!