P. Vonyik Erzsébet

 

Öt héttel a megyei választások időpontja előtt kiéleződött, sőt egyenesen eldurvult a Nagyszombat megye elnöki posztjáért zajló kampány. A csatabárdot a  Most-Híd megyefőnök-jelöltje, Rigó Konrád ásta ki a két fő riválisát Tibor Mikušt és Berényi Józsefet egyaránt pocskondiázó kampányújságjában.

 

Berényi József úgy vélte: az újoncként induló ellenfele a lejárató kampánnyal a választókat próbálja elbizonytalanítani, hogy alacsony részvétel mellett ne tudjon nyerni a november negyedikén esedékes megyei választásokon az elnöki posztért folyó küzdelemben, amely most már csak egyfordulós lesz. 

 

 hirdetes_810x300  

Nagyszombat megye MKP-s alelnöke Dunaszerdahelyen megtartott sajtóértékezletén ezért nemcsak a négyéves megyei választási ciklusban elért eredményeket értékelte, számadatokkal alátámasztva, hanem ellenfele említett támadásait sem hagyta szó nélkül. A Körkép.sk kérdésére válaszolva azonban úgy nyilatkozott, hogy nem tesz feljelentést az őt ért rágalmak miatt.

 

Nagy balfogásnak minősítette ugyanakkor azt, hogy az eddig még semmilyen választáson nem indult Rigó Konrád és csapata kampányát hazugságokra építi, ám Berényi bízik a választók józan ítélőképességében. (Szerk. megj. olvasd el cikkünket is, mely arról, szól, hogy Bugár Béla hazudott, és bizonyítékokkal alátámasztható, hogy vagyonokat költ az MKP jelöltjének lejáratására.)

 

 

Először arra a Most-Híd részéről folyamatosan visszatérő örökzöld hazugságra reagált, hogy a Nagyszombat megyéhez tartozó Dunaszerdahelyi és Galántai járás az utóbbi négy évben sem kapott a megyei forrásokból annyit, amennyit a lakossági létszámot tekintve kapnia kellett volna.

 

„Ellenjelöltem, Rigó Konrád államtitkár azt állítja, hogy Nagyszombat megyétől csak 20-25 százaléknyi beruházás jött az elmúlt négy évben a Dunaszerdahelyi és a Galántai járásba.  Ez teljes egészében hazugság”- mondta a tájékoztató bevezetőjében a megye magyar alelnöke.

 

A megvalósult beruházások 36,10 százaléka irányult ebbe a két járásba és még nincs vége 2017-nek

 

Berényi a továbbiakban részletes adatokkal cáfolta azt, hogy a két déli járás, ahol a megye lakosságának 38 százaléka él, messze nem ilyen arányban részesedne a megyei forrásokból. Ezt a viszonyítást rossz kiindulópontnak tartotta és a későbbiekben meg is indokolta.

 

De induljunk ki ebből, legyen a 38 százalék, ha ez kell annyira a kihívóimnak”-fogalmazott Berényi. Először a tőkeberuházásokat vette sorra az elmúlt négy évben. „Nem a hasamra csaptam, mint az ellenjelöltem a 20-25 százalékkal, ezek a számok azon összesítés alapján jöttek ki, amelyet a megye minden évben a pénzügyminisztériumnak készít az év végi zárszámadáshoz. Ezek alapján készültek a számításaink, láthatják, hogy az eddig megvalósult beruházások 36,10 százaléka irányult ebbe a két déli járásba a lakosság számarányának lebontásában és még nincs vége az idei esztendőnek”– mutatott rá.

 

A folyó kiadások kategóriájában három különböző csoportot kell megkülönböztetni: a megye által fenntartott szociális intézményeket, a kulturális intézményeket és az iskolákat.  Ez utóbbi csoport jelenti a legnagyobb tételt.  A Dunaszerdahelyi és a Galántai járásban sok ilyen intézmény van, ezért magas ez az összeg: a megye szociális intézményekre fordított kiadásainak mintegy 45 százalék jött ebbe a két járásba.

 

 

Kisebb múzeumok, galériák vannak nálunk, színház pedig nincsen, ezért tartunk csak 23 százaléknál

 

Berényi József szerint a kulturális intézményeknél más a helyzet, mert nem lehet mechanikus összehasonlítást végezni. Itt torzítanak az adatok, mert a Nagyszombati járásban ott van a megyeszékhelyen a galéria, a múzeum, a Palárik Színház, ezért ennél a tételnél mindig megugrik Nagyszombat járás. Mint mondta, a mi járási székhelyeinken csak kisebb múzeumok és galériák vannak. Dunaszerdahely és Galánta ezért is jelenleg együttesen a 23 százaléknál tart, állapította megy a megyei alelnök.

 

A Dunaszerdahelyi és a Galántai járás iskoláira fordított pénzkeret az összes megyei 36 százaléka

 

Az oktatási intézményeknél, vagyis a megyei fenntartású középiskoláknál  viszont más a helyzet, mert több intézményünk van ebben a két járásban. Ha a Dunaszerdahelyi és a Galántai járásban az oktatásügyi intézmények felújítására fordított kiadásokat összeadjuk, akkor ez Berényi József számításai szerint eléri a 36 százalékot.

 

Ha a három tétel átlagát vesszük, akkor ezeknek a folyó kiadásokra fordított beruházásoknak átlagosan a 39,14 százaléka érkezett a két magyar lakta járásba. „Utána lehet számolni, ez nem művészet, ezek adatok tények”-hangsúlyozta Berényi.

 

 

Az MKP javaslatára 2017-ben megduplázták a kisprojektek támogatását

 

A pályázatokra, elsősorban polgári társulásoknak juttatott dotációkra szánt idei keretet az MKP javaslatára megduplázták. Ez esetben is 37 százalék fölött van az az összeg, ami lejött ezekre a kisprojektekre a két járásba, pontosan az összes e célra szétosztott megyei források 37,75 százalékát fordíthattak helyi kulturális, egyebek között Csemadok- rendezvények megtartására.

 

2015-tól folyamatosan több utat újítottak fel a két járásban, hazugság Berényi  szerint, hogy minden most épülne a választások évében

 

A következő nagy csomagot az útfelújítások jelentik, mondta összegző elemzésében Berényi József.  2015-ben zajlott le a Kis-Duna és a diószegi szakasz felújítása, ez elég nagy szakasz 2,4 millió eurós értékben.

 

„Azért mondom ezt el, mert ebben a lejárató kampányhadjáratban az egyik kifogás az, hogy miért csak most, 2017-ben épülnek utak. Amikor végeztük a diószegi, az alsószeli, a kismácsédi, a királyrévi, valamint a Nyárasd és Nádszeg közti út felújítását 2015-ben, akkor az egyik hidas politikus azt mondta, hogy csak azért csináljuk, mert 2016-ban parlamenti választások lesznek. Nyilván mindig vannak valamilyen választások, de az utakat a választások után nem szedjük össze és nem visszük el. Szerintem a lényeg az, hogy készüljenek az utak, teljesen mindegy, hogy mikor

 

– jelentette ki a megyei alelnök. 2016-ban készült a vezekényi szakasz, és 2017-ben több további útfelújításra is sor került.

 

 

A megyei útfelújítási költségvetés több mint 40 százaléka jött a két déli magyar járásba

 

Az összes megyei forrás 40,5 százaléka érkezett a Dunaszerdahelyi és a Galántai járásokba útfelújításokra az utóbbi négy évben. További megyei forrásokból végzi a kátyúmentesítést a megyei útkarbantartó cég, ez is végzett járásainkban útjavításokat. 2016-ban Dunatőkésen, Amadékarcsán, Bős és Várkony , Bős és Nyárasd valamint Bős-Baka között került sor útfelújításokra.

 

Kevesebb az utas, a megye mégis biztosította a meglévő autóbuszjáratokat

 

Az autóbuszjáratokról kevesebb szó esik, viszont ez is nagyon fontos dolog. A Galántai és a Dunaszerdahelyi járásban a dunaszerdahelyi székhelyű autóbusz-közlekedési vállalat látja el ezt a feladatot. Az év végig megyei szinten ez az összeg eléri a 13 millió eurót, ebből 3,5 milliót kap a dunaszerdahelyi cég a két déli járás buszjáratainak a megoldására. „Ha kiszámolják, akkor ez is 35 százalék környékén van, ami jelen pillanatban a két járásunkba érkezik a megyétől a buszjáratok fenntartására”, mutatott rá Berényi József.    De mint hozzáfűzte, a csökkenő utaslétszám ellenére a cél az, hogy megőrizzék az eddigi járatokat teljes mértékben, ami egyre nehezebb feladat.

 

Hihetetlennek tűnik, de Nagyszombat megyében csak a Dunaszerdahelyi és a Galántai járásban épülnek kerékpárutak

 

Berényi József hangsúlyozta, hogy Nagyszombat megye először fog ilyen jellegű tevékenységbe.

 

 

Eddig még soha nem építettünk kerékpárutakat, tette hozzá.  De éppen azért tehetjük meg, mert a költségvetés ezt megengedte, úgy döntöttünk, hogy 1 millió 500 ezer eurót kerékpárutak építésére fordítunk.  Az összes kerékpárút Nagyszombat megyében csak a Galántai és a Dunaszerdahelyi járásban meg fog épülni, sehol máshol, remélhetőleg, már az idén is”- mondta a megyei alelnök.

 

„Az összberuházások jelenleg, szeptember végén 36 százalék közelében járnak, akkor a két járásban eszközölt összes beruházás értéke az év végére  ezzel a másfél millió euróval megugrik  és ott lesz a 38-40 százalék környékén

 

–  hangsúlyozta Berényi József.

 

De mint mondta, ezt is megtámadja ez a lejárató kampány azzal, hogy közvetlenül a választások előtt történik mindez. A kormány ugyanakkor állami pénzen egyetlen kilométernyi bicikliutat sem épített meg.

 

„Épp itt lenne az ideje, hogy valami kerékpárutat építsen a közlekedési minisztérium is, jegyezte meg a megyei MKP-s alelnök. „Kiváncsi vagyok, hogy Királyrévben kinek lesz bátorsága megkérdezni azt, hogy miért éppen most építjük meg a kerékpárutat, ahol már két halálos balest is történt  az elmúlt években?”

 

-tette fel a kérdést.  Elmondta, hogy ezekben a napokban írják alá a szerződéseket és októberben elkezdik a bicikliutak építését.

 

EUs-pénzből is lesznek bicikliutak

 

Berényi szólt arról is, hogy a megye sikeresen pályázott a határokon átnyúló együttműködési csomagokban. Ennek köszönhetően kerékpárutak lesznek Keszölcés és Bacsfa között, 580 ezer eurót meghaladó értékben, a másik pályázatnak köszönhetően megtörténik a jókai  vizimalom  felújítása is.

 

Amiről még eddig egyáltalán nem volt szó, sikeresek voltunk a csallóközcsütörtöki  körforgalomtól Szász-Légig történő útfelújításra, két és félmillió eurót pályáztunk meg EU-s alapból, ez átment és megvalósul. Eddig felújítottuk az utat Csallóközcsütörtök közepétől a körforgalomig, most folytatjuk Szász-Légig. Ha bizalmat kapok a választóktól, akkor mindenképpen a választási időszak első két évében ezt folytatjuk egészen Légig”

 

jelentette ki a megye magyar alelnöke.

 

A sajtótájékoztató végén a megye magyar alelnöke ismertette azokat a feladatokat, amelyeket  a következő négyéves időszak prioritásának tart, ezekhez a továbbiakban visszatérünk.

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!