Rekordszámú válaszadást – 421-et – eredményezett a Körkép.sk közvélemény-kutató kérdése, amely azt firtatta, hogy ha most lennének a megyei választások, melyik megyeelnök-jelöltre adnák le szavazatukat az olvasók Nyitra megyében?

 

Természetesen tisztában vannak a kérdésfeltevők azzal, hogy az ilyen fajta közvélemény-kutatás szakmaisága hagy maga után némi kívánnivalót, mert a Körkép olvasótábora elsősorban magyar anyanyelvű, és valószínű, hogy nem csak Nyitra megyei hovatartozásúak szavaztak.

 

Viszont azzal is tisztában vagyunk, hogy a legtöbb ezzel foglalkozó profi intézet hitelessége is erősen megkérdőjelezhető egyrészt a megbízók miatt, másrészt a megkérdezettek sem tükrözik minden esetben a valós nemzetiségi arányokat az adott régióban.

 

 hirdetes_300x300  

A szakmai fenntartások ellenére azonban a válaszadások rámutatnak egy bizonyos jelenségre: ha azt vesszük figyelembe, hogy minden bizonnyal csak magyar anyanyelvűek szavaztak a feltett kérdésre, levonható belőle egy olyan következtetés, ami jól tükrözi a felvidéki magyarság jelenlegi paradox helyzetét, ami elsősorban a megosztottságból, identitászavarból és az ebből eredő bizonytalanságból ered.

 

Farkas Iván (MKP) (70%, 293 szavazat)

Milan Belica (Smer-SD, SNS, Mos-Híd) (11%, 45 szavazat)

Ján Greššo (SaS, OĽaNO, KDH, NOVA, OKS, Šanca a DS) (7%, 29 szavazat)

Milan Uhrík (ĽSNS) (6%, 27 szavazat)

Peter Oremus (független) (3%, 12 szavazat)

Hajdu László (MKDSZ) (2%, 10 szavazat)

Renáta Kolenčíková (független) (1%, 5 szavazat)

Ján Marko (NP) (0%, 0 szavazat)

 

A két magyar jelöltre, Farkas Ivánra (MKP) és Hajdu Lászlóra (MKDSZ) összesen 72 százaléknyi szavazat érkezett, amelynek nagy többsége, 70 százaléka Farkast illette.

 

A válaszadó magyarok 28 százaléka szlovák jelöltet támogatna

 

Ebből 11 százalék szavazna Milan Belicára (Smer-SD, SNS, Most-Híd), 7 százalék a jelenlegi parlamenti ellenzék jelöltjére, Ján Greššora, és meglepő módon a magyarok 6 százaléka választaná a szélsőségesen nacionalista párt jelöltjét, Milan Uhríkot.

 

Nagy valószínűséggel kijelenthető, hogy ha egy Körképhez hasonló szlovák hírportál szólítaná meg hasonló kérdéssel a szlovák anyanyelvű olvasóit, a magyar jelöltek megközelítőleg se szereznének 28 százaléknyi szavazatot, sőt talán 1 százaléknyit se! Erre a kézenfekvő liberális válasz rögtön az lenne, hogy ne legyünk már ennyire konzervatívok, felejtsük el az etnikai alapokon nyugvó politizálást!

 

Miért csak a magyarok felejtsék el? Felmerül tehát a jogos kérdés, hogy miért legyenek toleránsabbak nemzetiségi szempontból a magyarok? A Szlovák Nemzeti Párt válasza erre az, hogy mivel Szlovákiában élünk, nekünk illik alkalmazkodnunk a többséghez.

 

Persze nem elhanyagolható a Most-Híd megtévesztő politizálása sem. A többéves felvidéki agymosás eredménye lassan már beérik! Hatására a velük szimpatizáló szavazókat már azt se botránkoztatja meg, hogy a vegyespárt a magyarokat a Dunántúlra kívánó nemzeti párttal és a nyelvrendőröket az itt élő magyarok nyakába zúdító Smerrel kötött koalíciós szövetséget előbb az ország kormányzásában, most pedig Nyitra megye önkormányzatában célozták meg. Sőt vehemensen védelmezik ezt a szövetséget, mivel kormányzó partnereik nélkül esélytelenek lennének a november 4-ei választásokon.

     

És egyre többen, egyre bátrabban vallják magyartalanságukat…

 

Száraz Dénes

Nyitókép:

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!