Az ĽSNS 350 jelöltje közül mindössze kettő szerzett képviselői mandátumot a megyei választáson – ez azonban nem jelenti azt, hogy a szélsőségeseknek nincs támogatottsága a megyékben, mondta a HN Televízió műsorában Radovan Bránik.

 

Az extrémizmussal foglalkozó szakértő szerint „ismét több mint kétszázezer lakosról beszélhetünk, akik nem kapták meg ezen a választáson az, amit szerettek volna” és a „vereség miatt növekvő frusztráció a jövőben egyre nagyobb radikalizációhoz vezethet”. Úgy véli, a szavazás eredményeit ezért nem szabad túlértékelni.

 

„Hatalmas elégedetlenség” az ĽSNS-ben

 

 hirdetes_300x300  

Az ĽSNS-ben a választások után „hatalmas elégedetlenség uralkodik, olyan dolgok jönnek felszínre, amelyek a választások előtt rejtve voltak. Megmutatkozik, hogy néhány hónapja személyes tisztogatások voltak és a pártvezetésből vagy magasabb pozíciókból eltüntették azokat az embereket, akik potenciális konkurensei voltak Marian Kotlebának, esetleg több szavazatot gyűjthettek volna” állítja Bránik.

 

Az elemző ennek ellenére megjegyezte, hogy Kotleba „nagyon ügyes és tehetséges a populista politikai kampányok irányításában, ebben minden bizonnyal legyőzhetetlen Szlovákiában. De az ĽSNS személyes politikája katasztrofális”.

 

Két csoport a párton belül

 

Bránik szerint a szélsőségesek egységes pártról alkotott képe „hamis”. Állítja, a pártban „mindig létezett legalább két csoport. Az egyik, amely nagyon pragmatikus, a hatalomért és pénzért küzd és kihasználja a jelenlegi rendszert annak érdekében, hogy meggazdagodjon és valamilyen szinten részesüljön a hatalomból”.

 

A másik csoportot idealistáknak nevezte el. Szerinte ők azt hitték, hogy az „ĽSNS a változás megtestesítője. Valóságban azonban megmutatkozott, hogy nem igaz, ezeket az embereket pedig kiszorították és ki fogják szorítani az ĽSNS legbelsőbb köreiből.”

 

Szakadásról beszélnek

 

Bránik szerint Kotlebáék Besztercebánya megye pénzét a pártcélokra használták fel, ezzel pedig a rendőrség is foglalkozni fog. Több korábbi tag is állítja, hogy a párton belül „egy rendkívüli kongresszus összehívását tervezik, amelyen megpróbálják leváltani a pártvezetést”. Nem gondolja viszont, hogy ez sikerülhet, de a pártban régóta jelen vannak az értékkonfliktusok és a szakadás gyakran szóba kerül.

 

Tény, hogy Kotleba megyei elnöksége során saját embereit helyezte fontos pozíciókba, ez azonban most problémát okozhat. Ján Lunter minden bizonnyal eltávolítja őket, így „nem lehet feltételezni, hogy Kotleba hajlandó lesz törődni azokkal, akik évekig a megye pénzéből éltek” – vélekedett Bránik. Hozzátette, hogy ez lehet az elégedetlenség magja a pártban. „Kotleba nem szívesen osztozik a pénzen” – mondta.

 

HNonline.sk
kép: Aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!