November 23-án 14.00 órától ülésezik az MKP Nyitra megyei Kerületi Tanácsa Zsigárdon. Téma a Milan Belica mögötti lehetséges többség biztosítása a megyei testületben. A Körkép.sk információi szerint az MKP-s arány jelenleg 10:1 a Smerrel való kollaboráció javára.

 

A döntésnek messzemenő következményei lehetnek az országos politika egészére. A Farkas Iván, Szigeti László, Bolya Szabolcs, Csenger Tibor, Kőrösi Ildikó, Horváth Árpád, Viola Miklós, Gyarmati Tihamér, Becse Norbert, Földes Csaba, Orosz Őrs alkotta 11 fős MKP-s megyei frakcióban információink szerint jelenleg nagy többségben vannak azok, akik szerint meg kell egyezni Milan Belicával a megyei hatalomgyakorlás érdekében.

 

Eladják a választóikat?

 

A gond ott van, hogy ezzel az MKP a Most-Híd útjára lépne, és végérvényesen eltűnne az erkölcsi és morális különbség a két párt között. Jobb hírt nem is kaphatna ennél a politikai haláltusáját vívó Bugár Béla, amennyiben az MKP zsigárdi kerületi tanácsa meghozza történetének legrosszabb döntését.

 

A nyitrai MKP is beáll a sorba? Kép: DenníkN

 

Onnantól kezdve ugyanis mondhat bármit Menyhárt József, lehet bármilyen ellenzéki megyei koalícióban az MKP Pozsony vagy éppen Nagyszombat megyében, Farkas Iván, Szigeti László (Belica új megyei helyettese?) és 9 társa szűklátókörű, provinciális, rövidtávú érdekei miatt az MKP is megkaphatja a Bugártól jól ismert, hatalom érdekében megalkuvó, az ördöggel is kollaboráló jelzőket.

 

A lehető legrosszabb döntés

 

Pedig a helyzet több mint egyértelmű. Az MKP épp a napokban kapott szinte visszautasíthatatlan ajánlatot az ellenzék részéről, mely már a november 17-i közös megemlékezésre is meghívta Menyhárt Józsefet. Igor Matovič, ahogy arról a Körképen elsőként informáltunk, választási koalíciót ajánlott fel az MKP-nak a Smer – SNS – Most-Híd kormány megbuktatása érdekében. Tudják ugyanis, hogy a Robert Ficot elutasító magyarok nélkül nem lehet kormányváltás.

 

Egy ilyen helyzetben Farkas, Szigeti és a többiek döntése abszolút öngólt jelenthet, ami miatt majd az egész pártot büntetik meg a választók.  Ugyanúgy, ahogy Kassa megyében is történt Zachariaš Istvánékkal, amiért önös célok érdekében a Smeres Richard Rašit támogatták.

 


 

Az MKP Nyitra megyében egyszer már kormányzott, de visszaélt a hatalmával, amiért 12 hosszú évre bűnhődnie kellett. Most ismét helyzetbe kerülhetnek, és újra politikai hibát követhetnek el.

 

Egy dolgot elfelejt a megválasztott 11 fős megyei MKP képviselet. Nem azért kaptak választói bizalmat és jutottak 5 évig havi 500 eurót érő megyei mandátumhoz, hogy az első adandó alkalommal lefeküdjenek azoknak, akikkel szemben hiteles alternatívát kínálva, önállóan indulva meggyőzték a magyarokat.

 

A hírrel kapcsolatban a Körkép sk. megkérdezi olvasóit, mi a véleményük az MKP ilyen jellegű szerepvállálásáról:

Eredmény megtekintése

Betöltés ... Betöltés ...

 

Farkas Ivánék így lényegében a párt parlamentbe jutásának utolsó esélyét játszhatják el. Egy ellenzéki összefogást eláruló, ha kell, pár garasért az ördöggel is bizniszelő MKP vajon kinek lenne ezek után hiteles, megbízható partner?

 

Az MKP Nyitra megyében hamarosan ugyanolyan opportunista döntést hozhat, mint tette azt a Most-Híd a választóival szemben a legutóbbi parlamenti választások után. Még az érvelés, hogy miért kell Belicával megegyezni is hasonló lehet. Hogy eredményekre van szükség, hogy fejleszteni kell a déli területeket, hogy éhesek a magyarok és jól kell lakatni őket, stb.

 

Kép: körkép.sk/reprofoto

 

Az eredményét mindennek látjuk országos szinten. Látjuk a Most-Híd politikájának eredménytelenségében, Bugárék megítélésében, melyről november 4-én a választópolgárok is kiállították a bizonyítványt.

 

Csak azért is?

 

Mindezek ellenére a Nyitra megyei MKP megpróbálja eljátszani ugyanazt. Csakhogy a választópolgárok nem felejtenek. A 11 fős megyei képviselet közül többen polgármesterek, akik egy év múlva az önkormányzati választásokon ismét a magyar szavazatokért fognak kampányolni. Ficoék regionális struktúráinak szövetségeseiként?

 

A választópolgárok nem kollaborálásra adtak mandátumot, hanem arra, hogy hiteles alternatívát kínáljanak a magyarságnak. Ezt felejti el mindenki, aki Zsigárdon, vagy később a Smeresekkel való megegyezésre kíván szavazni. Bugár pedig köszöni szépen, fellélegezhet. El fog tűnni az egyik markáns különbség a Most és az MKP között, amit a hidas pártsajtó majd kíméletlenül kihasznál. Azaz, hogy a nyitrai MKP a hatalom érdekében ugyanúgy kiegyezne azzal, akivel szemben a választásokon indultak.

 

Leváltani, nem pedig koalícióra lépni velük

 

Tönkretéve mindazt, amiért nagyon sokan hosszú évekig dolgoztak.  Miközben van más alternatíva is.

 

Nyitra megye magyarlakta járásaiban akkor lesz jobb az élet, ha leváltják a Smert. Nem pedig akkor, ha koalícióra lépnek velük.

 

Mi az MKP és a Most-Híd közti fő politikai és erkölcsi különbség? Kérdeztük az MKP elnökét, Menyhárt Józsefet hétfői interjúnkban.

 

„Mi elkötelezettek vagyunk a magyar közösség érdekeinek védelmében. Ez a krédónk. Tudjuk, hogy ezekért olykor politikai áldozatokat is vállalni kell, ám vállalhatatlan koalíciókban nem. Azért sem, mert az érdekképviselet is sérül.“ – jött a válasz.

 

A lecke tehát fel van adva.

 

Király Zsolt

U.I. Cikkünk megszületése előtt megkérdeztük az MKP 11 Nyitra megyei képviselőjét is, hogy mit gondolnak a Belicával való esetleges szövetségről. Egyikük sem válaszolt. Olvasóink a fenti kérdésre adott válasszal fejthetik ki véleményüket.

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!