Nem indult túl jól Kassa megye új elnökének első hivatalos ülése: a Smer, a Most-Híd, az SNS és az Igor Petrik  Margitfalva (Margecany) polgármestere köré csoportosuló független képviselők nem szavazták meg a Ratislav Trnka által benyújtott napirendi pontokat. Az ülést el kellett napolni.

 

Új szövetség formálódik Kassa megyében. Miután Rastislav Trnka nagyon szoros versenyben legyőzte a megyei választásokon a smeres Richard Rašit és várható volt, hogy nem lesz könnyű dolga. Azzal már talán kevesebben számoltak, hogy a kormánypártok Kassa megyében is összefognak, és maguk mellé állítva a függetleneket képesek lesznek  ellenzékbe tömörülni.

 

Az ülésen többek között az alelnökök és bizottsági elnökök megválasztásáról és a Kassa Megyei Közútkezelő igazgatójának valamint a REGINA idősek otthona igazgatónőjének leváltásáról döntöttek volna. Trnka azonban a törvény által megszabaott 10 nap helyett csak 7 nappal korábban juttatta el a programot a vonatkozó munkaanyagokkal együtt a képviselőknek. Ezt kihasználva a kormánypártok által vezetett megyei „ellenzék” elutasította a programot, az ülést pedig elnapolták.

 

 hirdetes_810x300  

Harc az alelnöki posztokért

 

A tőketerebesi főpolgármester-helyettes, a smeres Róbert Puci saját bevallása szerint nem volt  meglepve.

 

„Minden a kommunikációról szól. Tegnap pártunk vezetősége tárgyalt a megyeelnökkel, és átadtuk neki javaslatainkat például az alelnökjelöltekkel kapcsolatban is, de egyiket sem fogadta el. Ez az oka a jelenlegi helyzetnek, amihez jön még a tárgyalási rend megsértése is”

 

mondta.

 

A jobboldali képviselők javaslatait szintén leszavazták. Michal Kravčík (OĽaNO) megyei képviselő a most-hidas Jakab Elemér választások utáni kijelentéseire emlékezetett, aki a Korzárnak adott interjúban azt nyilatkozta, hogy Kassa megyében nem lesznek a parlamentihez hasonló politikai játszmák, mert közösen akarják a megye érdekeit szolgálni.

 

A Független Polgármesterek mégsem annyira függetlenek

 

Nem tartotta be ígéretét az Igor Petrik köré csoportosuló Független Polgármesterek frakciója sem. Petrik korábban kijelentette, hogy ellenzékiség helyett inkább a konstruktív együttműködést preferálja.

 

Trnka valóban hibázott, mert három napot késett a program szétküldésével. Mivel azonban a képviselők csak azt kifogásolták, hogy nem ismerték meg időben a programot, a három napos késedelem pedig nem jelentős különbség, az új megyefőnök a Smer – SNS – Most-Híd ellenzék leszavazását obstrukciónak tekinti:

 

„Csalódott vagyok különösen az egyik frakció döntése miatt. Úgy gondolom, hogy nem tartották be az együttműködésről szóló ígéretüket. (…) A tárgyalási rend megsértése más pártok esetében is megtörtént már. Sajnos egy bevezető szakaszban vagyunk, amikor még előfordulnak hibák”

 

mondta Trnka.

 

Sme.sk, Körkép.sk

Nyitókép:

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!