A szelektív hulladékgyűjtésben és a szlovák politikai demokráciában az a közös, hogy ugyan mindkettő könnyen megérthető és elsajátítható, de a rendszerszerű alkalmazásuk már nem megy egykönnyen. Használhatnánk a színes kukákat és zsákokat minden megerőltetés nélkül, de valahogy még sincs hozzá kedvünk, valami miatt nehezünkre esik szelektálni a szemetet is, a politikusokat is! Pedig mindkettőre nagy szükség lenne a környezetvédelem és az állampolgár-védelem szempontjából.

 

Vasárnap Kiskára és Ficora várva, Dankora nem annyira

 

Kiskában most az egyszer nem csalódtunk, megtette, amit a haza megkövetelt tőle!  Elmondott két lehetséges alternatívát a jelenlegi politikai válság kezelésére. Az egyik kicsit döcögősre sikeredett, mert nem sok értelmét látni egy széleskörű kormányátalakításnak, ha a fejétől bűzlik a hal. Azt is szokták volt mondogatni az ilyen helyzetre, hogy egy rosszul működő kuplerájban sem elég a bútorcsere vagy bútortologatás…Más megoldásra van szükség!

 

 hirdetes_810x300  

Ez utóbbit jelezte a köztársasági elnök a másik alternatívájában, miszerint előrehozott parlamenti választásokra van szükség, melyek akár az önkormányzati választásokkal egy időben is lehetnek.  Ebben már több fantázia van, de az is igaz, hogy a korlátozott elnöki jogkörök miatt érdemszerűen egyik megvalósulását sem tudja igazán befolyásolni.

 

Ficonak abban viszont tökéletesen igaza van, hogy csak a választásokon győztes pártnak és koalíciós partnereinek adatik meg a kormányátalakítás lehetősége, az előrehozott választások kiírásához pedig 90 parlamenti szavazat szükséges, amit kormánypárti szavazatok nélkül lehetetlen elérni.

 

Mondhatnánk, itt talán be is záródik az ördögi kör, de mégse!

 

Kiskának teljes mértékben bejött az a szándéka, hogy kiprovokálja Ficot, ismerve annak habitusát. Ezért is volt szükség a megnyilatkozások időpontjával cselezgetni vasárnap. Amit a köztársasági elnök mondott, azt útmutató üzenetnek szánta a társadalomnak. Esze ágában sem volt azt hinni, hogy szavaitól Fico berezel és hanyatt-homlok rohanva leváltja minisztereinek többségét, majd egy rendkívüli parlamenti ülésen megszavaztatja az előrehozott választásokat. Viszont jól sejtette, hogy Fico miként fog reagálni szavaira: indulatosan, nagyképűen, felborzolva a jóérzésű választópolgárok idegeit, próbára téve türelmüket. Bejött a számítása, mintha maga is készülődne a parlamenti választásokra valamelyik párt színeiben…

 

És üzent az embereknek is: ha változást akarnak, nem szabad ölbe tett kezekkel a fotelban ülve várni rájuk, hanem ki kell kényszeríteni az utcákon, tereken kulcsokat csörgetve, mint egykoron!

 

De most aztán Kiskának nagyon kell vigyáznia a gyerekeire – Andrejra, Natáliára, Veronikára és Viktorra, nehogy véletlenül úgy járjon, mint egyik elődje, Szlovákia első köztársasági elnöke! Mert az ördög se alszik, ezt megtapasztaltuk a minap!

 

Száraz Dénes

Nyitókép: webnoviny.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!