Tibor Gašpar országos rendőr-főkapitány még jó ideig hivatalban maradhat. Tomáš Drucker (Smer) belügyminiszter elhalasztotta a rendőr-főkapitány megválasztásának módjára vonatkozó törvényjavaslatot. Kérdés, hogy teremt e politikai feszültséget a döntés, tekintve hogy ma újabb tüntetések lesznek Pozsonyban.

 

Gašpar lemondását a tömeg már a belpolitikai válság kirobbanása utáni első demonstrációkon is követelte. A közvélemény széles rétegei számára a Robert Kaliňák (Smer) belügyminiszter által  kinevezett rendőr-főkapitány nem jelent garanciát a Kuciak-Kušnírová-gyilkosság és a vele kapcsolatos smeres visszaélések tisztességes kivizsgálására.

 

Bugár Béla, miután legutóbbi nagy párfordulásakor megtartotta a kormánykoalíciót, azt hangoztatta, hogy a tömeg által követelt minden feltételnek eleget tettek azzal, hogy létrejött a Pellegrini kormány. Mikor Gašparról kérdezték, épp annak a törvényjavaslatnak az elfogadásával reagált, amit Drucker most nemes egyszerűséggel elodázott.

 

 hirdetes_810x300  

„Intenzíven dolgoznak”

 

„A javaslaton intenzíven dolgozunk, azt akarjuk, hogy a legszélesebb szakmai körökben is elfogadják”

 

felelt a Hospodárske noviny gazdasági napilap kérdésére a belügy sajtóosztálya. Az elodázás a gyakorlatban azt jelenti, hogy a törvény leghamarább a második félévben lépne hatályba, vagyis leghamarabb októberben választanának új rendőr-főkapitányt az új feltételek szerint. A törvény azonban nem feltétlenül ad garanciát a megfelelő utód kiválasztására.

 

Valószínű ugyanis, hogy a kormány választhatja majd meg, és játékban van még esetleg a nyilvános meghallgatás lehetősége (mint amilyen Jaroslav Rezník RTVS-igazgató esetén láthattunk) ráadásul a nyilatkozatok szerint szigorú feltételek mellett lehet csak visszahívni a rendőrség fejét. Ebből kiindulva joggal feltételezhető, hogy a kormánykoalíció jelöltje ülhet Gašpar helyére, a törvény pedig még be is betonozhatja pozícióját.

 

A „belső ügyosztály”

 

Persze, Drucker már most vissza is hívhatná Gašpart, majd pedig a jelenlegi szabályok szerint maga nevezhetné meg utódját. Ezt a lehetőséget a sajtó kérdésére a belügyminiszter mindig azzal az indoklással veti el, hogy egyelőre nem tud olyan személyt, akit odaültethetne a rendőr-főkapitányi székbe. Bár állítja, „intenzíven keresi” a megfelelő jelöltet.

 

A törvényjavaslat ráadásul módosítaná a rendőrséget ellenőrző „belső ügyosztály” jogállását is, amely jelenleg a belügyminisztérium hatáskörébe tartozik. Emiatt sok kritika érte a tárcát – nyilvánvaló összeférhetetlenség miatt. A Most-Hídat otthagyó volt igazságügyi miniszter, Lucia Žitňanská kidolgozott javaslatot, ami kivette volna a belügyminisztérium felügyelete alól a belső ügyosztályt, ám Kaliňák volt belügyminiszter zátonyra vitte a kezdeményezést.

 

Körkép.sk

Nyitókép: cas.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!