Az összes választási eredményre vonatkozó becslést közlő közvélemény-kutató intézet egyetért abban, hogy a Fidesz-KDNP fogja kapni a legtöbb listás szavazatot az április 8-i választáson, derült ki a közvéleménykutatók.hu összegzéséből. Szintén konszenzus van az intézetek között a Jobbik a második és az MSZP-Párbeszéd harmadik helyezésében a listás szavazatok versenyében, valamint abban, hogy az LMP és a Demokratikus Koalíció is be fog jutni a parlamentbe.

 

A választások előtt hat közvélemény-kutató intézet publikált a választási végeredményre vonatkozó szakértői becslést, melyek a legtöbb fontos kérdésben megegyező eredményt mutatnak. Mindegyik cég adatai alapján a Fidesz-KDNP fogja nyerni a választásokat, s 41-44 százalék közötti eredménnyel a kormánypártok számíthatnak a legtöbb listás szavazatra.

 

Mindegyik intézet adatai azt mutatják, hogy a Jobbik listája kaphatja a második legtöbb szavazatot, eredménye 21 és 25 százalék közé várható. Az MSZP-Párbeszéd közös listája minden intézet szakértői becslése szerint bejut a parlamentbe, – a várakozások szerint a 10 százalékos küszöböt 11 és 19 százalék közötti eredménnyel lépheti át. A parlamentbe a Demokratikus Koalíció és az LMP juthat még be mind a hat intézet szakértői becslése szerint, mindkettőjük 6 és 8 százalék közötti listás eredményre számíthat.

 

 hirdetes_300x300  
forrás: kozvelemenykutatok.hu

 

Végül abban is konszenzus van a hat intézet előrejelzésében, hogy nem éri el a parlamenti bejutáshoz szükséges 5 százalékos küszöböt a Momentum (2-3 százalék), a Kétfarkú Kutya Párt (0-3 százalék), valamint az Együtt sem (0-2 százalék).

 

A hat intézet közül három mandátumbecslést is készített. A Medián mandátumbecslése alapján kétharmados többséget szerezhetnek a kormánypártok. Egyes tényezők megvalósulása mellett (alacsony részvételi arány, kismértékű átszavazás) ezt mások (ZRI, Publicus) is elképzelhetőnek tartják, de a mandátumszámok előrejelzésére ők nem vállalkoztak.

 

A Nézőpont Intézet és a Republikon Intézet kétharmadot nem, viszont a Fidesz-KNDP abszolút többséget prognosztizálta. 70 százalék feletti részvétel esetén az Iránytű Intézet és a Publicus Intézet is elképzelhetőnek tartja azt, hogy egyik párt sem tud abszolút többséget szerezni a parlamentben.

 

Fidesz-KDNP Jobbik MSZP-P DK LMP Együtt Egyéb
Medián 142 22 19 7 8 1
Nézőpont Intézet 112-123 36-42 19-20 11-13 6-8 3
Republikon 113 29 33 13 7 2 2
A várható mandátummegoszlásra vonatkozó legfrissebb szakértői becslések

 

A Közvéleménykutatók.hu oldalt azért hozta létre a Nézőpont Intézet Kutató és Elemző Nonprofit Kft., hogy a Magyarországon politikai közvélemény-kutatásokat rendszeresen publikáló intézeteket, módszereiket és eredményeiket bemutassa a politika iránt érdeklődők számára.

 

Körkép.sk/sajtóhír

Nyitókép: valasztas.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!