A kötelező és állandó migráns kvóta elfogadásának brüsszeli elképzelése, a migránsok befogadásának és elhelyezésének EU-s megoldása azt is jelentheti, hogy a hozzánk érkező, idevezényelt menekültek akár véglegesen letelepedhetnek Szlovákiában. Brüsszel dönt arról, hogy kik lesznek a jövőben honfitársaink!

 

Szlovákia multikulturális téren az itt élő nemzetiségeknek köszönhetően jól teljesít! A teljesen idegen kultúra erőszakos meghonosítása az őshonos lakosok közbiztonságának veszélyforrását is jelenti. Az európai példa azt mutatja, hogy a menekültek integrálása és szocializációja egyáltalán nem egyszerű feladat. Ennek ellenére előbb menedékjogot, segélyt, később állandó lakhelyet és munkalehetőséget kell számukra biztosítani, sokszor akaratuk ellenére.

 

Végül idővel megkaphatják majd a szlovák állampolgárságot is!

 

 hirdetes_300x300  

Kettős állampolgárokká válhatnak a kötelező kvótába hozzánk érkező migránsaink, mivel minden bizonnyal megmaradhat nekik az az állampolgárságuk is, amelyik országból érkeztek. Például a Magyarországon elfogott és a terrorcselekménnyel vádolt Ahmed H. szír férfinél hét útlevelet találtak érvényes schengeni vízumokkal. Akár szlovák útlevele is lehette volna.

 

Az ilyen esetekben az érvényes szlovák állampolgársági törvény nem talál semmi kivetnivalót! Miközben vannak olyan őshonos szlovákiai polgárok (számuk 2017 végén 2 093 volt a törvény 2010-es módosítása óta), akik azért vesztették el szlovák állampolgárságukat, mert felvették egy másik országét. Miközben a szlovák alkotmány rögzíti, hogy saját akarata ellenére senki se fosztható meg a Szlovák Köztársaság állampolgárságától!

 

 

2010-ben Fico első kormányzása alatt az állampolgársági törvényben életbe léptetett módosítás kizárja az őshonos szlovák állampolgárok számára a kettős állampolgárság intézményének lehetőségét, kivételt képez ez alól a házasságkötés esete idegen állampolgárral! Tehát automatikusan elveszíti szlovák állampolgárságát az az illető, aki önként más állampolgárságért folyamodik. Ebben az esetben bejelentési kötelezettsége is van az illetékes hivatalban, elmulasztása esetén 3 319 eurós büntetést is kiróhatnak az állampolgárság megfosztása mellett.

 

Az egyik esetben nemzetállami kompetenciával érvel, a másik esetben, befogadás ügyben pedig el akarja venni a nemzetállamoktól a döntés lehetőségét!  

 

Mi ez, ha nem kettős mérce? Brüsszelt a máig érvényben lévő diszkriminatív szlovák állampolgársági törvény teljesen hidegen hagyja! Szerinte ugyanis az állampolgársági törvény tagállami kompetencia, miközben köztudott, hogy emberi méltóságot és alapjogokat sért!

 

Miközben az EU a kötelező befogadással ránk akar kényszeríteni idegen állampolgárokat, európai státuszukat erőszakos honosíttatással akarja megoldani, nem védi meg azokat az őshonos uniós állampolgárait, akiket Szlovákiában egy antidemokratikus törvény alapján megfosztanak saját országuk állampolgárságról! Szlovákia például 2015-ben 399 esetben adott szlovák állampolgárságot kérvényezőknek és a törvény alapján 270 esetben fosztotta meg az embereket állampolgárságuktól.

 

Brüsszel szorgalmazza, hogy a migránsok a közeljövőben állampolgársághoz jussanak mondjuk, Szlovákiában, miközben elnézi, hogy ugyanabban az országban az őshonosok elveszítsék.

 

Ilyenkor az Európai Bizottság és az Európai Bíróság a fejét a homokba dugja vagy szándékosan ennyire részrehajló?

 

Száraz Dénes

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!