Pénteken, május 4-én 12 órától gazdatüntetés lesz az egész országban. A magyarlakta régióban több helyen számíthatunk a főútvonalakon forgalomkorlátozásra a nagy erőkkel készülő gazdák részéről.

 

Közel két hónap telt el azóta, hogy a csallóközi gazdák az országban elsőként március 8-án több mint 200 traktorral tüntettek saját jogaikért. Így fejezve ki elégedetlenségüket azzal kapcsolatban, ahogy a kormány a gazdatársadalom megoldatlan problémáihoz viszonyul.

 

A hosszú évek óta hanyagolt problémából időközben országos téma lett. A sajtóban több cikk jelent meg a kelet-szlovákiai gazdák kisemmizéséről, egykori politikusok agrártámogatásokkal kapcsolatos visszaéléseiről a földjeiken dolgozó gazdák kárára. A törvénytelen módon kisemmizett mezőgazdászok nem egy esetben bírósági végzés birtokában sem tudtak érvényt szerezni jogainknak. Helyette verést, megfélemlítést, saját birtokukról való elzavarást kaptak.

 

 hirdetes_300x300  

Megoldás egyelőre nincs

 

A helyzet rendezése érdekében április 26-án, Kassán találkozott Gabriela Matečná mezőgazdasági miniszter, a tárca és hozzá tartozó intézményeinek vezetői, a kerületi ügyészség, rendőrség és bíróság képviselői, mintegy 100 gazdával az egész országból. Az ÉLŐ VIDÉK – ŽIVÝ VIDIEK gazda platform név alatt szerveződő csallóközi és csilizközi gazdák részéről Pikáli Róbert és Molnár Zsolt vett részt a találkozón.

 

Élő Vidék név alatt a magyar gazdák is szervezkednek – Matečná agrárminiszter a hatalom arroganciáját bizonyította

 

A több órás, feszült légkörben zajló fórum érdemi eredmény nélkül zárult. A gazdák Kassai Kiáltvány néven 18 pontos követeléslistát is átadtak a miniszter asszonynak, melyből később 7 pont prioritás-csomag készült a legsürgősebb megoldandó feladatokkal.

 

Mivel a mezőgazdasági miniszter az elmúlt hónapokban nem tudott megnyugtató megoldást kínálni, ellenben Kassán hosszú évekig elhúzódható bírósági pereskedést javasolt a gazdáknak, azok a tavaszi munkák ellenére, amikor legszívesebben a földeken lennének, kénytelenek ismét az utcára vonulni. Ezúttal már az egész országban.

 

Gazdatüntetés lesz pénteken: “Katasztrofális” volt a kassai találkozó, újra utcára vonulnak a gazdák

 

Az útvonal

 

A május 4-i traktorfelvonulás magyarlakta vidékének ismert útvonala jelenleg a következő:

 

Kassán, Nagymihály és Tőketerebes között, Léván, Fél és Csallóközcsütörtök között, Medve és Nagymegyer között, Alistál és Dunaszerdahely között, Somorja és Dénesdtorcsmisérd között, Lég és Dunaszerdahely, valamint Komárom – Érsekújvár illetve Nyitra – Érsekújvár között.

 

Both Árpád, csilizpatasi gazda a szervezőbizottság tagjaként elmondta, hogy a csilizközi magyar gazdák Medvén gyülekeznek, ahonnan 13.00 órakor indulnak el traktorjaikkal, és a 63-as úton Nagymegyer érintésével (érkezés ide előzetesen 13.30 körül), Dunaszerdahely (14.20 körül) Somorja (15.00-15.30 körül), Misérd érintésével a régi pozsonyi úton fordulnak vissza.

 

A gazdák Somorjára való érkezés után a helyi OMV benzinkútnál egy rövid sajtótájékoztatót tartanak követeléseikről és válaszolnak a média kérdéseire.

 

Gútárol a traktorok 12.00 kor indulnak a temető parkolójából. Komáromban a Kaufland melletti körforgalomtól 13.00-kor indul el a menet, 13.20-kor a Vághíd utáni Slovnaft benzinkútnál megvárják a hozzájuk csatlakozó Dunamenti csoportot, ahol rövid sajtótájékoztatót is tartanak. Ezt követően indul a menet a 64 országúton. Az útvonal: Ógyalla, Bajcs, Érsekújvár és vissza. Ezen a vonalon lehet csatlakozni is hozzájuk.

 

 

A gazdák követelései

 

  • Az eredeti földtulajdon helyett kimért pótföldek használatával kapcsolatos jelenlegi állapot megtartása annak érdekében, hogy az ilyen pótföldeken tisztességesen gazdálkodó mezőgazdászok jogbiztonsága javuljon. Az 1992 – 2007 között érvényes földevidencióhoz való visszatérés, a pótföldekre való állami garanciával

 

  • A fiatal gazdák Állami Földalapból való földterülethez jutása feltételeinek javítása. A valódi mezőgazdasági tevékenységet kifejtő kezdő- és kisgazdák támogatása a nagy pénzügyi csoportok, oligarchák és a dánok helyett.

 

  • Független vizsgálóbizottság felállítása EU-s szakértőkkel, melynek az agrártámogatások körüli visszaélések és a gazdák által benyújtott büntetőfeljelentések kivizsgálása lesz a feladata

 

  • A Szlovák Földalap által kiadott szerződések átértékelése vagy megszüntetése, és átlátható, igazságos szabályok kialakítása a földek odaítélésénél, ez utóbbit úgy, hogy elsősorban a helyi fiatal kisgazdák élvezzenek előnyt;

 

  • Mezőgazdasági Bizottság létrehozása, amely kötelező és állandó stratégiai és tanácsadói partnerséget nyújtana a mezőgazdasági minisztériumnak, elsősorban a törvényalkotásnál, valamint az agrárpolitika tervezhetőségének és javításának érdekében. A gazdák így hatékonyabban ellenőrizhetnék az agrárpolitikai intézkedéseket;

 

  • Bebiztosítani, hogy a Mezőgazdasági Kifizető Ügynökség csak olyan szubjektumoknak fizessen támogatást, akik jogi viszonyt tudnak felmutatni az adott földterülethez. Azaz csak annak, akinek a föld a tulajdonában van, vagy bérleti szerződéssel rendelkezik, vagy a föld a póthasználatában van.

 

Molnár Zsolt és Pikáli Róbert, a szervezőbizottság tagjai szerint a környező országokban, így Magyarországon már létezik megnyugtató törvényi megoldás a követeléseik teljesítésére. Az erre vonatkozó jogszabályi javaslat elkészítésén megbízott jogi szakértőikkel már dolgoznak.

 

A pénteki országos gazdatüntetés résztvevőinek közös célja a saját földön való nyugodt gazdálkodás. Egyben kifejezik szolidaritásukat a Tisztességes Szlovákiáért (Za slušné Slovensko) kezdeményezés képviselőivel, akiket támogatnak követeléseikben.

 

ÉLŐ VIDÉK – Živý vidiek, gazda platfom

Nyitókép: dnes24.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!