A német napilap azt állítja, hogy a szlovák bíróságok már tavaly novemberben foglalkoztak az esettel.

 

A németek továbbra is figyelik a szlovák nyomot

 

Denisa Saková belügyminiszter asszony azt állította, hogy Szlovákiának 2018 januárjáig semmiféle információja nem volt a vietnami vállalkozó elhurcolásával kapcsolatban. Trinh Xuan Thanh Németországból történő elhurcolására minden bizonnyal tavaly júliusban került sor. A német Frankfurter Allgemeine Zeitung napilap kétségbe vonta Saková szavait, és azt állítja, hogy a szlovákiai bíróságok már tavaly ősszel foglalkoztak a vietnami üzletember ügyével. Az információról a Denník N számolt be.

 

 hirdetes_300x300  

A Vietnami Kommunista Párt tagjának, Trinh Xuan Thanh-nak a Berlinből Vietnamba történő elhurcolása nemzetközi botrányt váltott ki. A német média továbbra is az elhurcolás körülményei után nyomoz, s nem feledkezik meg a szlovák nyom górcsó alá vételéről sem.

 

Az eddigi információk alapján Trinh Xuan Thanh-t tavaly júliusban hurcolták el Berlin központjából. A vietnami vállalkozó Németországból történő elhurcolása után három nappal a szlovákiai Bôrik kormányhotelben egy tárgyalás zajlott, melyen az akkori szlovák belügyminiszter, Robert Kaliňák és a vietnami közbiztonsági miniszter, To Lam vett részt.

 

A GPS adatok szerint abban az időpontban a Bôrik hotel parkolójában állt az a bérelt autó, amelyet az elhurcolásban résztvevő gyanúsítottak is használtak. A német média szerint Szlovákia úgy segítetett a vietnamiaknak Trinh Xuan Thanh elhurcolásában, hogy a hivatalos küldöttségnek a Prágából Pozsonyba, majd Pozsonyból Moszkvába tartó útja során kölcsönadta a szlovák kormánygépet.

 

Trinh Xuan Thanh (Fotó: Luật Khoa)

 

 „Az egész vietnami küldöttség rendőri ellenőrzésen esett át a Prágából Pozsonyba tartó repülőútjuk előtt. A küldöttség összes tagja diplomáciai útlevéllel rendelkezett, és senki szem szállt be bilincsben, akaratán kívül a repülőbe”

 

– mondta Saková a TA3 Politikában (V politike) című műsorában.

 

A belügyminiszter asszony azt a feltételezést is elutasítja, miszerint a szlovákiai biztonsági egységek együttműködtek volna a vietnami vállalkozó elhurcolásában.

 

„2018 januárjáig semmiféle információnk nem volt azzal kapcsolatban, hogy Németországból elhurcoltak egy vietnami állampolgárt”

 

– állította Saková a műsorban.

 

Ellentétes érvek

 

A szlovák kormány felszólította Vietnamot arra, hogy nyújtsanak át olyan bizonyítékokat, melyek kizárják azt, hogy Trinh Xuan Thanh-t a szlovák kormánygéppel szállították át Európából. A miniszter asszony a német napilapnak elmondta, hogy a vietnamiaknak az elkövetkezendő napokban kellene választ adniuk.

 

A Frankfurter Allgemeine Zeitung azonban azt írja, hogy Szlovákia ellentétes érvekkel szolgál. Saková miniszter asszony azt állítja, hogy a német hivatalok csak 2018 januárjában jelentették be a vietnami vállalkozó elhurcolását, ám a szlovák bíróságok már 2017 novemberében elrendelték két, az elhurcolás ügyében gyanúsított személy mobiltelefonjának átkutatását.

 

Denník N/Körkép.sk

Nyitókép: TASR

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!