A gazdatüntetés mai napján a kormányzat megmutatta, mennyire retteg attól, hogy utolérik saját hibái, amelyeket hosszú évek alatt hagyott felhalmozódni. Ma már nem elég úgy tenni, mintha minden rendben volna, a hitelét vesztett Pellegrini (Fico)-kormány mégis ezzel próbálkozik.

 

A rend(szer) védelmezői ott akadályozták a gazdákat, ahol tudták. Törvényes okuk nem volt, valódi érvük még kevésbé. Az egyetlen, amit ezzel kapcsolatban mondani tudtak a felháborodott tüntetőknek, hogy ezt a parancsot kapták. Szóval megint ott tartunk, ahol mindig: fejétől bűzlik a hal.

 

Pellegrini kormányfő a Smer mostanában elég gyakran használt taktikáját alkalmazta: nyilatkozataiban azt a látszatot kelti, hogy a tüntetők egy része nem is gazda, és életében nem is vetett kukoricát, sőt, az egész tüntetés mesterkélt. Megkockáztatom, ha a gazdák kitartanak (márpedig ki fognak tartani), akkor előbb utóbb valaki lenyilatkozza majd: az ellenzék, vagy az örök fekete bárány, Andrej Kiska áll az egész mögött. A lényeg, hogy ne kelljen felelősségetvállalni a hibákért, mulasztásokért és a gazdák, őstermelők kiszipolyozásáért.

 

 hirdetes_810x300  

Matečná miniszterasszony eredetileg azt tervezte, hogy csak néhány gazdát fogad. Naná, hogy számára ez lett volna az előnyös. A tárca magas lováról lenézve könnyedén hárította volna a vádakat, ahogyan azt Kassán is tette márciusban: cinikus módon a gazdákat vádolta meg, „hogy nem ismerik a törvényeket”. Mármint, ugye azokat a törvényeket, amelyek megfojtják a mezőgazdaságot és amelyek megváltoztatása kizárólag rajta múlott az utóbbi több mint két évben – és ha szigorúbbak vagyunk korábban is, hiszen a Szlovák Földalap vezetője volt.

 

A smeres kormányok határtalan nyerészkedése túlment minden határon – írta le annyiszor az elmúlt években a sajtó. Ezzel nehéz vitatkozni. Nehéz elképzelni egy olyan Szlovákiát, ahol nincs korrupció, de olyat is, ami a rendszer ekkora korrupció mellett működhet.

 

Hogy szerdán mitől rémültek meg a honatyák? Attól, hogy az emberek elkezdtek beszélni egymással. Saját magukról és az ügyeikről. Hogy elkezdtek odafigyelni egymásra, kiállni a másik érdekeiért, még ha az őket közvetlenül nem is érinti. És egy olyan kormányra, amely mindig csak az ország egy kis csoportjának érdekeire figyel (ha ugyan épp odafigyel, mert mondjuk estek a preferenciái), ez még végzetes is lehet.

 

Ezért igyekeztek elnyomni a tüntetések hangját. Kis csoportokkal tárgyalni, akikkel szemben könnyebb egyezségre jutni, és nem a szervezetten fellépő tüntetők egész csoportjával, mert velük szemben nincsenek érveik, sem súlyuk. Mert feltámadott a tenger.

 

Üzenem a szlovákiai és felvidéki gazdáknak: veletek vagyunk.

 

Komjáthy Lóránt

Kép: Körkép.sk

További ajánlott írások:

 

Bevették Pozsonyt a gazdák. Kiska már fogadta őket, Pellegrini még nem. Percről percre a Körképen

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!