Nem ment át a parlamentben a gazdák követeléseinek első két pontja, melynek memorandumát pénteken írták alá a gazdatüntetés felfüggesztéseként.

 

Az ellenzék, konkrétan Martin Fecko (OĽaNO) és 15 ellenzéki társa által már hetedik alkalommal benyújtott törvénymódosítás azt szerette volna elérni, hogy akié a föld, az érvényesíthesse jogait azzal szemben, aki a földet csak használja.

 

A jelen levő 131 képviselő közül 60-an támogatták a törvénymódosítást, 16-an ellene szavaztak, 55-en pedig tartózkodtak (a szavazás eredménye itt megtekinthető.)

 

 hirdetes_300x300  

Ellene szavazott és tartózkodott vagy pedig jelen sem volt a teljes Smer – SNS – Most-Híd frakció, valamint a függetlenek közül a Világi Oszkárhoz közeli Simon Zsolt is.

 

A gazdák életét megkönnyítő törvényjavaslat így hetedik nekifutásra sem lett elfogadva.

 

Továbbra sem oldódik meg tehát az agrártámogatások igénylésénél az ún. keresztezések problémája. Feckoék azt szerették volna elérni, hogy aki támogatást szeretne a földjére, annak tulajdonlappal vagy bérleti szerződéssel kelljen bizonyítania, hogy a föld az övé, vagy pedig jogszerűen bérli azt.

 

“Egész Európában így van. A tulajdonjognak a bérleti jog felett kellene lennie”

 

– nyilatkozta ma Fecko.

 

A jelenlegi rendszer ugyanis lehetővé teszi, hogy hiába van tulajdonviszonya vagy érvényes bérleti szerződése a gazdának az adott földterületre, amelyet művel, más is igényt tarthat rá, melyet amíg a Mezőgazdasági Kifizető Ügynökség nem tisztáz, egyik fél sem kap támogatást.

 

Ezzel hatékonyan el lehet lehetetleníteni a pénzügyi tartalékkal általában nem rendelkező szlovákiai gazdákat a nagy oligarchák, vagy külföldi cégek, például a dánok részéről. A gyakorlatban ez gyakran meg is történik.

 

A gazdák pénteken azzal függesztették fel a tüntetésüket, hogy ha szeptemberig nem szavazza meg a parlament a memorandumban foglaltakat, akkor ősszel újra az utcákra vonulnak.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!