„A Smer-SD igenis szeretné, ha kivizsgálnák a vietnami vállalkozó elrablásával kapcsolatos ügyet. Nem igaz, hogy a párt mindezt szeretné a szőnyeg alá söpörni” – mondta a párt alelnöke, Juraj Blanár az RTVS Szombati párbeszédek (Sobotné dialógy) című műsorában.

 

„Mi már az elejétől kezdve ezt mondjuk. Ugyanúgy ezt ismételgeti Robert Kaliňák volt belügyminiszter is. Mindenben együttműködnek. Sőt, a főügyész azt is megerősítette, hogy neki a legfontosabb az, hogy minden világosan meg legyen mondva”

 

– mondta a koalíciós képviselő.

 

Elmondása szerint az ellenzék a vietnami emberrablást éppen úgy kihasználja, mint Ján Kuciak újságírós és mennyasszonya, Martina Kušnírová meggyilkolását.

 hirdetes_300x300  

 

Blanár arról beszélt, hogy a német szervek és nyomozók csődöt mondtak, mivel lehetővé tették, hogy Németország területén megvalósuljon egy ilyen emberrablás.

 

„Ha megmutatkozik, hogy Szlovákiát azzal használták ki, hogy kölcsönadta a kormánygépét, akkor világosan bizonyítsák be, hogy mindez hogyan történhetett meg. Szlovákia majd ezután fog világos következtetéseket levonni Vietnammal szemben”

 

– jelentette ki.

 

Blanár azt is az ellenzék szemére vetette, hogy mást sem szajkóznak csak azt, hogy a koalíció az egész ügyet a szőnyeg alá akarja söpörni. A Smer alelnöke felszólította az ellenzéket arra, hogy fejezzék be ezeket a kijelentéseiket, mert ezzel csak Szlovákiának ártanak.

 

Grendel Gábor (OĽaNO-NOVA) ellenzéki politikus kijelentette, hogy tiszteli Blanárt, de nem tetszik neki, hogy a „Smer-SD sajtórészlegének ugyanazat az univerzális álláspontját használja, amit papagáj módjára Denisa Saková belügyminiszter, és az egykori országos rendőrfőkapitány, Tibor Gašpar is elmondott már”.

 

Grendel azt is hangsúlyozta, hogy a vietnami vállalkozó ügyében nem ülnek a tények.

 

„Amikor áprilisban a német médiák előhozakodtak ezzel a témával, akkor a belügyminisztérium úgy reagált, hogy tavaly augusztustól intenzíven együttműködnek a németországi partnerekkel ennek az ügynek a kivizsgálásában”

 

– mondta Grendel, majd hozzátette, hogy idén májusban Saková miniszter asszony már az hangoztatta, hogy a tárca nem augusztusban, hanem januárban szerzett tudomást az emberrablásról.

 

 „Az egészet nem akarták megmagyarázni. Mindezt csak utólag, nyomás alatt tették meg”

 

– mondta Grendel.

 

Blanár felszólította az ellenzéket arra, hogy hagyják a nyomozókat a munkájuk elvégzésében. Elismerte, hogy a rendőrség talán követett el hibákat, de mindent megtesz az ügyét kivizsgálásáért. Blanár szerint a rendőrség, a szakemberek és a kriminalisták jó munkát végeztek, amivel Grendel is egyetértett, ám hozzátette, hogy a vietnami emberrablás ügyében mindezt egy év elteltével tették meg.

 

Teraz.sk/Körkép.sk

Nyitókép: SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!