Komoly, fontos törvényről tárgyalt a parlament kedden késő éjszaka. Az alkotmánybírók kinevezéséről. A tervezet fontosságát az adta, hogy a kormányfői posztból elzavart Robert Fico számára ez az egyik menekülési útvonal a politikából. Mégpedig az Alkotmánybíróság élére, ahol büntetlenséget élvezhet, felelősségre vonás nélkül.

 

Aki figyelte a vitát, az egészen elképesztő dolgokat tapasztalhatott. Mégpedig azt, hogy milyen arrogáns, cinikus, minden mindegy alapon erőszakolja meg a kormánytöbbség az alkotmányt, az Alkotmánybíróságot és az igazságszolgáltatást, ha politikai érdekeik ezt kívánja. És azt is, hogy ha kenyértörésre kerül a sor, Bugár, Fico, Danko, Kotleba, Boris Kollár gond nélkül együtt szavaz. A Fekete Péter az igazságügyi minisztert adó Most-Híd kezében maradt, akinek törvénytervezetét az utolsó pillanatban teljesen átírta a Smeres Robert Madej módosítása.

 

12 év büntetlenség Ficonak

 

 hirdetes_300x300  

Madej azt javasolta, hogy az alkotmánybírákat a parlament válassza meg 90 szavazatos alkotmányos többséggel, vagy legalább 76 képviselői igennel 2 személyt javasoljon a mindenkori államfőnek, akinek ebből a kettőből kell egyet választania. Változás volt továbbá az is, hogy az Alkotmánybíróság elnökét és alelnökét (a bírákat 12 évre válasszák) maga a testület válassza (melyben jelenleg, illetve a későbbiekben még inkább a HZDS, Smer által kinevezett bírák lennének többségben)

 

Az Alkotmánybírák kinevezéséről hosszú hónapok óta komoly vita folyt kormány és ellenzék között, melyből Andrej Kiska sem maradt ki.

 

Röviden, a vita lényege

 

A demokratikus ellenzék azt kritizálta, hogy Fico-Danko-Bugár, kiegészülve Kotlebáékkal és Boris Kollárékkal + 3 kollaboráló képviselővel gyengítik az államfői jogköröket, bohócot, egyszerű statisztát csinálnak a mindenkori államfőből, az elvileg a parlamenti és egyéb törvénytelenségekkel szembeni intézményként szolgáló Alkotmánybíróságot pedig privatizálják saját maguknak. Élére ráadásul az ország jelenlegi helyzetéért leginkább felelős Robert Ficot ültetnék.

 

A vita során teljes meztelenségében lelepleződött, ki kivel van, és ki milyen érdekeket képvisel. Függetlenül attól, hogy kormányban vagy ellenzékben ül. Az, amiről a parlament végül szavazni kívánt, és amelyet Gál Gábor eredeti javaslatához képest Madej átírt, annyira vállalhatatlan volt, hogy még maga Lucia Žitňanská, Gál elődje és a Most-Híd jogi szakértője, Peter Kresák is kritizálta. Meg sem szavazták.

 

Gál Gábor és a vak ló esete

 

Az ellenzék, főleg Ondrej Dostál, Igor Matovič, Simon Zsolt és leginkább talán Martin Poliačik felszólalásaikban pucérra nyíltan rámutattak kollaboráló társaikra. A törvénytervezet mellett sokáig úgy nézett ki, hogy meg is volt a 98 szavazatnyi többség, mely olyan magabiztossá tette Gál Gábort, hogy elhitte, zsebében a győzelem.

 

És itt követte el a legnagyobb hibát, amiért vélhetően Bugár és Fico is egy életre leírta őt. Záró beszédében a viccben szereplő vak ló magabiztosságával Gál azt mondta, hogy ő sem boldog, hogy a (szükséges többséget biztosító) fasiszta Kotleba-párttal kell együtt szavazniuk. Mire Marian Kotlebáék, akikkel a felszólaló ellenzéki képviselők szerint a kormányoldal alkut köthetett, megsértődött, és a legvégső szavazásnál a Madej-féle módosítás végül nem kapott elég szavazatot (íme, az ominózus szavazás). Kotleba a szavazás után azt mondta, hogy csak játszottak a parlamenttel, hogy felfedjék a kártyákat.

 

Marad tehát a jelenlegi helyzet, így 2019 februárjában, amikor 9 alkotmánybíró mandátuma lejár, Andrej Kiskának 18 javaslatból fog kellenie kiválasztania a 9 új alkotmánybírát. Ami nem jó megoldás, de sokkal jobb, mint amit Bugárék Kotlebáékkal együtt akartak átültetni, és ami teljesen Smeres többségű Alkotmánybíróságot eredményezhetett volna, élén Robert Ficoval.

 

Király Zsolt

Nyitókép: aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!