Nyitókép: teraz.sk

 

Ne ijedjen meg senki, a szlovák parlament legfrissebb ülésén nem Freddie Mercury, A shownak folytatódnia kell című fergeteges dalának klipjét nézték a kivetítőn – más elfoglaltság híján – a tisztelt képviselő hölgyek és urak. Ehelyett hirtelenjében maguk állítottak össze egy olyan színvonalas, folytatásos Talk Show műsort, amin még talán ma is röhög az egész nemzet.

 

A képviselő úr dohos öltönyei

 

A szlovák parlament elnökének, Andrej Dankonak a leváltását szorgalmazó rendkívüli ülésen ugrottak egymásnak a képviselők, olyan színvonalas „színházi” előadást produkálva, hogy az ott ülők humorigénye legalább fél évre kielégítésre kárhoztatott.

 hirdetes_300x300  

 

Lucia Ďuriš Nicholsonová /SaS/  volt a „szócsöve” Andrej Danko leváltásának, aki igencsak szaftosan „körülbeszélte,” miért is fontos a parlament elnökének leváltása, az összeollózott diploma dolgozatának következményeként.

 

Ezekre a véleményekre természetesen röptében reagált, amolyan mikrofonon kívüli „bekiabálóként” Anton Hrnko /SNS/, Danko párttársa, aki Nicholsonovát többször is elküldte. Persze nem sörért a parlament büféjébe.

 

A szócsata a szociális hálón is folytatódott

 

Nicholsonová „égetését,”Anton Hrnko, képviselői gerinctelenségének birtokában a Facebook oldalain is folytatta a tőle megszokott logikátlan, a sértegetést mindig is piedesztálra emelő modorban:  „Igen, képviselőasszony!  Jönnek vissza a kommunisták a parlamentbe. Persze nem azok, akik különféle opportunista meggondolásból léptek be a Csehszlovákia Kommunista Pártjába.”

 

Majd Hrnko Nicholsonovát a giccstől csöpögő, Maria című Mexikói telenovella főszereplőjéhez hasonlítja, s rejtve kifejezi, nagyobb „morális példa,” mint a képviselőasszony esete talán nincs is több a parlamentben, s nem az ő színvonala, hogy az ilyenekhez lealacsonyodjék.

 

Anton Hrnko. Kép: nrsr.sk

 

Természetesen nem maradt el a tűzről pattant képviselő asszony, a parlament alelnöke részéről a válasz, Hrnko irányába: „Hrnko úr, a morálisan ferde mečiarizmus  itt ragadt hagyatéka, aki dohos „illatú” öltönyeiben, dohos szagú múltja kíséretében a mai napig „ékesíti” a szomorú parlamentünket.

 

Mivel Hrnko korábban színvonalon alulinak tartotta Facebook bejegyzésében a Nicholsonovával folytatott üzenetpárbajt, mégis folytatta: „Az alelnök asszonnyal ellentétben én a parlamenti viszonyokhoz alkalmazkodva öltözködöm, persze lehet, öltönyeim jobban „ülnének” rajtam, ha karcsúbb lennék.”

 

Anton Hrnko parlamenti szereplései a szlovák kereskedelmi tv-k Talk Show rendezőit is „megihlették”

 

Értelmiségi barátaimmal való beszélgetések alkalmával nem egyszer került elő a téma: kinek is lehet nagyobbat röhögni az értelmet messziről kerülő hülyeségein, ha nem Anton Hrnko képviselő úr égbe kiáltó badarságain. Ezt tudatosították az egyik szlovák kereskedelmi televízió talk showjának szereplői is, akik alaposan megnevettették a fél Szlovákiát akkor, amikor Hrnko aranyköpéseiből idéztek néhányat.

 

Illusztrációs felvétel. Kép: topky.sk

 

Az ismert humorista, műsorvezető, Helena Vacvalová vezette fel a beszélgetés témáját azzal, hogy: „2011-ben Anton Hrnko vehemensen ellenezte, hogy befagyasszák a parlamenti képviselők fizetését. Ezt azzal indokolta, hogy évente hat /!/ öltönyt kell vennie, melyek darabjáért 600 eurót fizet.

 

Az egyik bloggertől meg is kapta internetes bejegyzése után a zsírosan megkomponált választ: „Te telhetetlen disznó! Hát hol élsz???”

 

Hrnko most sem hagyta válasz nélkül az ellene felhozott bonmotot, s emígyen felelt: Te kis függőségben élő félkegyelmű: hát téged kell képviselnek./ Musím Ťa reprezentovať/. A majmoknak nem szabadna a földön járniuk.

 

Illusztrációs felvétel. Milan Kňažko. Kép: topky.sk

 

Erre az ott ülők közül Milan Kňažko színész, volt kultuszminiszter reagált elsőként: „Mindannyian jól hallottátok. Nem elég, hogy a képviselő úr letegezett minket, még azt is mondta, hogy muszáj képviselnie bennünket. Én viszont azt mondom: nem muszáj…”

 

A nagy „nevetés kavalkádé” után Kňažko még hozzátette:

 

„Én elsősorban nem a képviselői fizetéseket fagyasztanám be, hanem egyes képviselőket.”

 

Erre már Milan Lasica is beszállt a jó hangulatú, nevetéstől hangos dumcsipartiba, s ezzel folytatta: „Hrnko úgy néz ki, mint a jómódú kulák fia.  S ha ő minket, majmokat reprezentál, mégis csak szüksége van arra az évi hat öltönyre.”

 

Milan Lasica. Illusztrációs felvétel. Kép: topky.sk

 

Minket, felvidéki magyarokat is „kellemes” élmények fűznek az „antonhrnko” félékhez

 

Azt hiszem, mi idősebbek még jól emlékszünk azokra a mečiari időkre, amikor Anton Hrnko, a „holtomiglan-képviselő,” nagyon is tudtunkra adta parlamenti felszólalásaiban, képviselői cselekedeteiben, hogy zsigerileg gyűlöl minket, magyarokat.

 

Persze társai is akadtak a Slota, Cuper, Prokeš trió napi rikácsolásai, magyarságunk ellenében Hrnkot is megerősítették abban, hogy minél jobban szidja a magyarokat, annál több manna hullik az ő és társai ölébe.

 

A Szlovák Nemzeti Párt állami pénzekkel, uniós juttatásokkal való visszaéléseinek sorát idézni szükségtelen. Mindezt bizonyítja az a legújabb priusz is, hogy a napokban a párt két volt minisztere hosszú évekre börtönbe került – sok millió eurós anyagi visszaélések miatt.

 

De hadd idézzem még Marián Leško véleményét a „jeles” képviselővel kapcsolatban, aki szintén ott ült a szórakoztató műsor szereplői körében: „Ha a képviselő azt mondja, hogy ő képviseli, reprezentálja a nemzetet, akkor fennáll a gyanú, hogy nem történt-e bűncselekmény nemzetünk nyilvános megszégyenítése okán.”

 

S, végezetül még egy mondat, amit szintén az említett publicista idézett a  show műsorban: Anton Hrnko a parlamentben egyszer kijelentette: „Mi azt akarjuk csinálni, amit muszáj csinálnunk, s azt fogjuk csinálni, amit csinálnunk kell.” S, hogy autentikus legyen Hrnko egetverő kijelentése: „Mi chceme robiť to, čo máme robiť, a budeme robiť to, čo máme robiť.“

 

Ehhez kommentárt fűzni, az hiszem, teljesen szükségtelen.

 

Kalita Gábor

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.