Nyitókép: MKP Facebook oldala

Ez a cikk nem jött volna létre, ha nem kapunk levelet.

 

Egy nagy kerek nulla. Ez látható jelenleg a magyar párt államfőjelöltjének transzparens számláján. Ami azt is jelenti, hogy támogatói és a felvidéki magyarság a mai napig egyetlen euróval sem tartotta érdemesnek Menyhárt Józsefet arra, hogy államfőjelölti kampányát támogassa.

 

Összehasonlításként vessünk egy pillantást a többi államfőjelölt transzparens számlájára:

 

 hirdetes_810x300  

Mistrík

Čaputová

Harabin

Šefčovič

Bugár

Krajniak

Mikloško

 

Az MKP köztársaságielnök-jelöltje még tavaly szeptemberben jelentette be jelölését és kezdte el rögtön az aláírásgyűjtést. Akkor azt mondta, számít a magyarság támogatására. Hogy ezt mennyire gondolta komolyan, transzparens számlájának állapota is jól mutatja.

 

Menyhárt József transzparens számlája és annak mozgása 2019. január 25-én. Kép: transparentneucty.sk

 

Transzparens számla nulla mozgással

 

Az a számla, mellyel kapcsolatban a választási kampányról szóló törvény 5. paragrafusának 5. pontja határidő említése nélkül kimondja, hogy

 

„a választási  kampányra szánt anyagi forrásokat az államfőjelöltnek külön bankszámlán kell vezetnie.“

 

Továbbá a 6. bekezdés így fogalmaz:

 

„A külön erre a célra szánt bankszámlán szereplő adatokat, illetve a tranzakciók áttekintését az 5. bekezdés értelmében ingyenesen, állandó jelleggel hozzáférhetővé kell tenni harmadik személyek számára.”

 

Menyhárt 2018. szeptember 29-én jelentette be indulását, az azóta eltelt 3,5 hónapban, azaz 2018. szeptember 29. és 2019. január 14. között transzparens számla nélkül kampányolt. Legjobb esetben is csak január közepén, akkor megjelent cikkünkkel egy időben, – melyben rámutattunk arra, hogy Menyhártnak gondot okoz a törvény betartása – , tett eleget a törvényi előírásoknak,

 

Ahelyett, hogy az MKP elnöke tenné a dolgát, közösségi finanszírozásra kérné választóit és támogatóit, ahogy ígérte, és ahogy az összes többi államfőjelölt is teszi, ahelyett, hogy megakadályozná, hogy a párt aktív Országos Elnökségi tagját kizárják az MKP soraiból, ahelyett, hogy a Focus által mért egy helyben topogáson (3,4 %) javítana, Menyhárt inkább támadásba lendült.

 

Helyreigazítást követel

 

Nekiment a Körképnek, és levelében, melyet január 25-én kaptunk kézhez azt mondja, igaztalan állítást fogalmaztunk meg személyével kapcsolatban január 15-én megjelent kommentárunkban (figyelem, e szónak még jelentősége lesz). Helyreigazításként azt követelve, hogy fél oldalon megfogalmazott reakcióját teljes terjedelmében közöljük.

 

„A törvény előírja a köztársaságielnök-jelölteknek a transzparens számla nyitását választási kampányuk finanszírozása kapcsán, de nem jelöli meg az időpontot, ameddig ezt a számlát meg kell nyitni. Ezért a fentiekből az következik, hogy az államfőjelölt, aki a választás kiírásáról szóló határozatnak a Szlovák Köztársaság Törvénytárában való megjelenése napján nem nyitott transzparens számlát, semmilyen törvényt nem sértett,“

 

írta Menyhárt a Körképnek.

 

Mivel a választási törvényben valóban nincs határidő, annak betartatása is indokolatlan. Ugyanakkor tény az is, hogy Menyhárt és csapata hónapokig transzparens számla nélkül kampányolt. Lásd a kampány egyes képeit még 2018 októberéből:

 

Ahogy azt kell, annak rendje és módja szerint az MKP államfőjelölje már 2018. októberében kampányolt. Kép: MKP FB

 

Ahogy azt kell, annak rendje és módja szerint az MKP államfőjelölje már 2018. októberében kampányolt. Kép: MKP FB

 

A Körkép.sk mindenesetre ha szükséges, hajlandó felvenni a kesztyűt Menyhárt támadásaival szemben, és ha bírósági idézést kapunk, a megfelelő fórumok előtt is készek vagyunk megvédeni álláspontunkat. Rámutatva, ha kell, akár a párt számára oly kényes kampányidőszakban is arra, hogy az MKP köztársaságielnök-jelöltje a Smer és az SNS módszereivel lép fel ellenünk.

 

Menyhárt a Smer és az SNS ösvényén

 

A parlamentben ugyanis most van terítéken a sajtótörvény változtatása, mely a politikusok válaszadási jogát módosítaná. Míg a Smer és az SNS azt szeretné, ha a sajtónak kötelezően közölnie kellene a politikusok, közszereplők nyilatkozatait, addig a Most-Híd megengedőbb. Elutasítja, hogy a sajtótörvény ilyen fokú szigorítása a ténymegállapításokat közlő hírcikkeken kívül a szubjektív elemeket, megállapításokat is tartalmazó kommentárokra, véleményekre, jegyzetekre is vonatkozzon.

 

Menyhárt József kampányol. Kép: MKP Facebook-oldala

 

Sajtótörvény szigorítás tehát még sehol, de Menyhárt már  örömmel alkalmazná azt. Akár egy kommentár esetében is Ficohoz és Dankohoz hasonlóan, miközben e tekintetben még Bugár Béla is nagyobb demokrata. Több, mint beszédes.

 

Menyhárt József indulásakor azt mondta, államfőjelöltségének célja, hogy rámutasson a felvidéki magyarság megoldatlan problémaira. Ha az MKP jelenlegi elnöke nem szedi össze magát, eljuthat oda, hogy ő maga is e megoldandó halmaz részévé válik.

 

Király Zsolt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.