Nyitókép: euractiv.sk

 

A Focus ügynökség ma közzétette első felmérését az EP-választásokra vonatkozóan. A közvéleménykutatás reprezentatív, március 1-15 között 1590 személy megkérdezésével készült, és kifejezetten az Európai Parlamenti választásokra vonatkozott.

 

Ezek szerint ha most tartanák az egyébként jövő hónapban, májusban sorra kerülő Európai Parlamenti választásokat, azokon a Smer végezne az első helyen 21,62 százalékkal. Második helyen Kotleba pártját mérték 12,9 százalékkal, a harmadikon az SaS végezne 11,29 százalékkal.

 

Kép: euractiv.sk

 

 hirdetes_300x300  

Brüsszeli mandátumhoz jutna még az OLaNO-NOVa (10,98 %), a Sme rodina (9,16 %), a KDH (8,89 %), a PS és a SPolu koalíciója (8,1%), valamint az SNS (5,1 %.)

 

Ellenkezőleg, a jelenleg 1-1 EP-képviselői mandátummal rendelkező MKP és Most-Híd sem jutna ki Brüsszelbe. A Focus Bugárékat 3,95 százalék, Menyhártékat pedig 3,24 százalékra mérte. Ami azt jelenti, hogy sem Nagy József, sem pedig Csáky Pál nem tudná megismételni EP-mandátumát.

 

Kép: euractiv.sk

 

Egy februári felmérés kimutatta azt is, hogy a választási részvétel országosan 27 százalék körül várható, és regionálisan igencsak változó. Míg a POzsonyi, Nagyszombati és Trencsényi kerületben viszonylat többen, a többi, főleg magyarok által lakott területeket is beleértve, 25 vagy annál alacsonyabb százalékú választási részvétel várható.

 

Körkép.sk/euractiv.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.