Nyitókép forrása: atkuality.sk

 

Marián Kotleva, a szélsőjobbos ĽSNS elnöke ma élő adásban elismerte, hogy az EU-nak vannak pozitívumai is, és jelenleg nincs reális esélye, hogy Szlovákia kilépjen az unióból. A legutóbbi felmérések szerint a második legnépszerűbb párttá előlépő ĽSNS elnöke az SNS vezetőjével, Andrej Dankoval vitázott a TA3 hírtelevízió vasárnapi vitaműsorában.

 

A vitaműsor nem volt épp feszültségmentes, tekintve, hogy a két párt részben ugyanazokért a szavazókért küzdenek, mindkettő baráti kapcsolatokat tart fenn Oroszországgal, és mindkettő előszeretettel kritizálja az EU-t és a NATO-t.

 

Andrej Danko például felrótta Kotlebának, hogy pártja olyan eredménnyel kérkedik, amely az SNS érdeme. Ilyen például az Isztambuli Egyezmény elutasítása. Danko hangsúlyozta, hogy Kotlebát sosem hívnák meg Oroszországba és sosem adna neki kezet Putyin orosz elnök.

 hirdetes_300x300  

 

Kotleba szerint nem igaz, hogy pártja szélsőséges lenne, épp ellenkezőleg, az SNS-t vádolja azzal, hogy egyik képviselője nagyon közel ál egy neonáci csoporthoz.

 

Az egymás vitorlájából ellopott szél miatti vita azért érdekesebb témákat is érintett. Kotleba elmondása szerint korábban az SaS-szel is tárgyaltak már Miroslav Lajčák leáltása kapcsán, az OľaNO-val pedig az abortusztörvényre vonatkozón. Kiemelte, hogy a Smerrel való együttműködéssel (egyelőre) nem foglalkoznak. Még az SNS-szel is tárgyalnak, mégpedig Andrej Danko kezdeményezésére.

 

Danko erre válaszul elmondta, hogy ha Kotleba valóban az ő koalíciós partnereivel tárgyal, akkor rá fog kérdezni partnereinél és levonja a megfelelő következtetéseket.

 

A vita végén Kotleba ismét nyugat-ellenes megnyilvánulásaival hívta fel magára a figyelmet. Szerinte az amerikai F-16-os vadászgépek és az új páncélozott járművek megvásárlása „felkészülés egy provokációra Oroszország ellen”.

 

Danko erre azt válaszolta, hogy „ekkora hülyeséget senki más nem mondhatott volna, csak Kotleba, hozzátette, azért annak 9röl, hogy az ĽSNS elnöke végre elismerte, hogy „örül” az Európai Uniónak.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!